Reizend circus wil vaste arena

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Tuesday, November 19 2013, 16:07.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Het Europese Parlement stemt vandaag over een verdragsaanpassing die een eind kan maken aan het maandelijkse heen-en-weergereis naar Straatsburg. Een ruime meerderheid wil dat het EP zelf zijn vergaderplaats kan kiezen. De strijd met de 28 regeringen, vooral de Franse, is geopend.

Zeker in Nederland ergert de doorsnee-kiezer zich groen en geel aan het `reizende circus', dat meer dan 700 Europarlementariërs en een veelvoud aan ambtenaren, assistenten en tolken elke maand naar Straatsburg brengt.

,,Ik ben het zachtjesaan spuugzat om elke avond in achterafzaaltjes uit te leggen dat wij dat ook niet willen, maar dat het de regeringsleiders zijn die dat zo hebben beslist, zegt CDA-delegatieleider Wim van de Camp.

Vorige lichtingen Nederlanders bereikten al dat het aantal Straatsburgse vergaderdagen van 5 naar 4 ging, maar nu brengt het Parlement zwaarder geschut in stelling: het eist een verdragsaanpassing waardoor het zijn eigen vergaderplaats kan kiezen (dat wordt dan Brussel), het wil een onderzoek van de Europese Rekenkamer naar de kosten van het heen-en-weergereis en het wil een opiniepeiling onder de bevolking van alle 28 lidstaten.

Handjevol

,,Wij gaan er niet over, maar de stemming over deze eisen wordt een politiek feit dat de regeringsleiders niet kúnnen negeren, zegt PvdA-delegatieleider Thijs Berman. Hij verwacht dat hier en daar een handjevol Fransen en Duitsers tegenstemt, maar dat zeker 500 van de 766 Parlementsleden zullen voorstemmen.

In hun initiatiefrapport over een nieuwe zetel zeggen Ashley Fox en Gerald Häfner, Brits conservatief en Duitse Groene, dat het maandelijkse gereis elk jaar tussen de 170 en 200 miljoen euro kost en 19.000 ton extra CO2-uitstoot. Behalve de maandelijkse volksverhuizing van vijfduizend man reizen er ook nog acht vrachtwagens papier heen en weer. ,,Zelfs als de lidstaten zouden besluiten met dit rapport niks te doen, dan maken wij er in elk geval mee duidelijk dat het Parlement dit gereis ook niet wil, aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Hij is lid van een werkgroep die nog op andere manieren tegen `Straatsburg' strijdt: door Frankrijk alternatieven aan te bieden (een Europese universiteit; het nu nog in Luxemburg gevestigde Hof van Justitie) en door alle kandidaten op de lijsten voor volgend jaar mei te laten tekenen voor Brussel. Belangrijk vindt hij dat ook nationale parlementen meedoen: ,,De Ruttes zijn nu eenmaal vanuit het Europarlement moeilijk aan te sturen.

Eiffeltoren

Van de Camp en De Jong vinden allebei dat Rutte veel te weinig doet om dit voor de Nederlandse kiezer heel belangrijke punt op te lossen. Van de Camp: ,,In Nederland zegt hij er wat van, voorbij Hazeldonk buigt hij als een knipmes voor de Fransen. De Jong: ,,In de Kamer maakt hij er grapjes over: dat het Parlement pas weggaat als de Eiffeltoren naar Straatsburg komt. Berman, PvdA, is begripvoller: ,,Onder elkaar zijn die leiders bezig met crisisbestrijding. Dan ga je de sfeer niet bederven met een in hun ogen klein dossier als Straatsburg.

VVD-delegatieleider Hans van Baalen, partijgenoot van de premier: ,,Ik ga hier zeker nog met Mark Rutte over praten, maar ook zijn probleem is dat de Fransen een heel simpel standpunt hebben. Dat luidt: Non. Ik begrijp de kiezers die klagen over geldverspilling en ben het met ze eens, maar ze zijn bij ons aan het verkeerde adres: van alle 26 Nederlanders in het Europarlement is er niet één die hier wil blijven.

Foto: stemming in Europees Parlement Straatsburg (archief)