Hogere kapitaalbuffers verzekeraars - Main contents
Europese verzekeraars moeten vanaf 2016 hogere kapitaalbuffers aanhouden. Dat is goed nieuws voor de polishouder, die hierdoor meer financiële zekerheid krijgt.
Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU landen zijn het eens geworden over nieuwe toezichtregels voor Europese verzekeraars. Zo moeten verzekeraars meer kapitaal van goede kwaliteit aanhouden om economische tegenvallers beter te doorstaan. Ook worden de eisen voor het risicomanagement aangescherpt. De toezichthouders kunnen daardoor de boeken van verzekeraars in heel Europa op vergelijkbare wijze controleren. Dat is goed nieuws voor de polishouders, die beter beschermd zijn als hun verzekeraar financieel gezond is.
De onderhandelingen namen veel tijd in beslag vanwege onenigheid over hoeveel geld er opzij moet worden gezet voor de risico's op lange termijn-beleggingen. Te hoge buffers kunnen leiden tot duurdere verzekeringen en hogere zorgpremies. Aan de andere kant maken te lage buffers de verzekeraars kwetsbaar voor economisch slechte tijden. Een deel van de verzekeraars kwam bijvoorbeeld in de problemen tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009. Ik ben blij dat het definitieve akkoord een goede balans weet te vinden tussen deze twee uitersten.
Dankzij de inzet van het CDA houden de nieuwe regels rekening met het speciale karakter van de Nederlandse zorgverzekeringen. Hierdoor is een onnodige stijging van de zorgpremie voorkomen. De kans was groot dat Nederlandse zorgverzekeraars heel veel extra geld onnodig in kas zouden moeten houden. Ons stelsel is binnen de Europese Unie namelijk een vreemde eend in de bijt. De zorgverzekeraars werden lange tijd gezien als private partijen met een hoog risico. Dit kwam door de acceptatieplicht in ons zorgstelsel, die ervoor zorgt dat risicogevallen voor de basisverzekering niet geweigerd mogen worden.
De verzekeraars krijgen tot 2016 de tijd om aan de nieuwe kapitaaleisen te voldoen.