Geen verplicht vrouwenquotum, wel verplichte actie - Main contents
Het Europees Parlement steunt het voorstel dat stimuleert dat meer vrouwen benoemd worden in topfuncties van beursgenoteerde bedrijven. Positieve uitkomst van de stemming is dat het EP geen harde quota verplicht stelt, maar actie eist van lidstaten, van bedrijven en ook van de Europese instellingen zelf, die een belangrijke voorbeeldfunctie hebben.
Veel meer dan een hard quotum dat het bedrijfsleven wordt opgelegd is het doel van deze wetgeving aan te zetten tot verandering in beleid binnen bedrijven (en de overheid zelf!). Dit heeft voor de lange termijn veel meer effect en geeft vrouwen én bedrijven een steun in de rug wanneer het gaat om het doorbreken van het 'glazen plafond'.
Bij grote, beursgenoteerde bedrijven is het aantal vrouwen in deze posities nog altijd veel te laag. Het EP steunt een streefdoel van 40% vrouwen in Raden van Commissarissen voor 2020, maar daar worden geen directe sancties aan gekoppeld. In plaats daarvan richt het voorstel zich op procedures en acties in lidstaten en in bedrijven die stimulerend werken om het doel te halen. Dat vind ik veel effectiever en het geeft bedrijven een betere aansporing hun beleid zodanig aan te passen dat vrouwen gestimuleerd en gefaciliteerd worden om topfuncties te bekleden. Lidstaten moeten dit in hun wetgeving vastleggen. Doen ze dat niet dan krijgen ze sancties opgelegd. Nederland heeft dat al ingevoerd dus bij ons zal er niet veel veranderen.
Op aandringen van onze fractie is een uitzondering opgenomen voor het MKB. Zo worden kleinere bedrijven niet onnodig belast. Bovendien houdt het voorstel rekening met regelgeving die al bestaat zoals in Nederland. Niet de harde grens van 40% maar het doel van een evenredige balans tussen mannen en vrouwen staat nu voorop.