EVP-Fractietop meets in Amsterdam

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Friday, November 15 2013, 3:28.

De top van de EVP-fractie was op 14 en 15 november in Amsterdam voor een studieconferentie die 4 keer per jaar plaatsvindt, telkens in een ander EU land. Het thema was 'European Solutions Work'. Voor economisch herstel en werkgelegenheid zijn onze interne markt, het Europese economisch bestuur die landen aanzet tot hervormingen en Europees toezicht op de financiële sector cruciaal. Ik heb daar samen met de EVP-fractie in de afgelopen jaren ook veel mooie resultaten bereikt.

Deze studieconferentie was een goede gelegenheid om los van de 'waan van de dag' en met sprekers uit binnen en buitenland actuele thema's te bespreken: de toekomst van onze sociale markteconomie; Europees energiebeleid en voedselveiligheid. Gasten waren ondermeer Jan Peter Balkenende, Michel Barnier, Ruud Lubbers en Gerda Verburg. Ook stond een vooruitblik naar de Europese verkiezingen op de agenda met Jack de Vries en de voormalig campagneadviseur van Sarkozy …….. De conferentie werd geopend door onze EVP-Fractieleider Joseph Daul en onze CDA-delegatieleider Wim van de Camp.

We hebben in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet op weg naar herstel van economische groei en werkgelegenheid. Veel wetgeving staat voor toezicht op begrotingen en economische hervormingen in lidstaten en voor toezicht op en inperking van risico's in de financiële sector. Dat moet de komende tijd in lidstaten en bij financiële instellingen worden ingevoerd om ook echt effect te sorteren. De eerste resultaten zijn zichtbaar, maar het herstel is nog broos. Herstel van werkgelegenheid was dan ook een centraal thema van de conferentie.

De belangrijke stappen vooruit laten ook zien wat de EVP kan betekenen voor Europese burgers. Niet voor niks werd er vorige week ook vooruitgekeken naar de komende campagne. Als geen andere partij heeft het CDA, en de EVP, laten zien dat het bereid is geweest de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de crisis op de schouders te nemen. De lange termijn visie en bereidheid moeilijke, impopulaire beslissingen te nemen zijn precies wat de EVP onderscheid van sommige andere partijen in het Europees Parlement. Ook in Europese lidstaten is dit zichtbaar. Bijvoorbeeld in Spanje, Ierland en Portugal zijn het regeringsleiders van onze politieke familie die pijnlijke hervormingen doorvoeren, maar daarvan nu ook de eerste resultaten zien. Bijvoorbeeld de concurrentiekracht van Spanje ten opzichte van Frankrijk is fors gestegen en industrie investeert weer in Spanje, terwijl Frankrijk gemeden wordt. Het resultaat telt, dat moet onze inzet zijn in de Europese verkiezingen van volgend jaar.