Straatsburg deze week: 18 t/m 21 november 2013

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, November 22 2013, 3:42.

Van beton naar innovatie dankzij 325 miljard euro Europees geld

Op woensdag 20 november heeft het Europees Parlement besloten tot een investering van 325 miljard in de Europese regio´s via de Structuur- en Investeringsfondsen (ESIF).

Ik ben verheugd over deze investering. Door de hervorming van de fondsen gaan de regio´s door de nieuwe samenwerkingsvorm van 'Slimme Specialisatie' inzetten op slimme en sterke sectoren en deze verbinden met partners in andere Europese regio´s. We bieden ondernemers en studenten uit heel Europa de kans in de top regio´s ervaring op te doen. De EU draagt hieraan bij met 15% van de EU fondsen, die de regio´s kunnen inzetten. Hierdoor wordt de Europese Unie competitiever en werken we aan economische groei en banen.

In plaats van vierbaans snelwegen waar geen auto overheen rijdt of geluidsschermen langs snelwegen waar alleen koeien grazen, versterkt de Europese Unie nu de High Tech sectoren en bijbehorende opleidingen.

Dankzij de hervorming zullen subsidies niet meer de hoofdmoot vormen en gaan we naar leningen en garantstellingen. Bovendien wordt het mogelijk betalingen stop te zetten als landen zich niet aan de Europese begrotingsafspraken houden.

Door actieve deelname in deze fondsen en het onderzoeksfonds 'Horizon 2020' verwacht Nederland een totale bijdrage van 5 miljard euro voor de periode 2014-2020. Voor het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) is er circa 500 miljoen euro beschikbaar uit Europa. Het Europees Sociaal Fonds (ESF), bestemd voor opleiding en scholing van medewerkers, heeft ongeveer 500 miljoen euro beschikbaar. Aan Interreg-middelen (bestemd voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten op gebied van ruimtelijke en regionale ontwikkeling) hebben de Nederlandse regio’s circa 390 miljoen euro tot hun beschikking. In het Plattelandsfonds en het Visserijfonds zit er bij elkaar opgeteld voor Nederland bijna 500 miljoen euro in.

Voor meer achtergrondinformatie zie:

Videobijdragen in het plenair debat in het Europees Parlement op 19 november:

Onderzoek en Innovatie: 5 miljard euro voor Nederland

Het grootste EU-programma ooit voor onderzoek, innovatie en concurrentiekracht, is vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement. Nederland verwacht de komende jaren, samen met de regiofondsen, circa 5 miljard euro binnen te halen.

Dit programma, waarvoor ik in het Europees Parlement medeonderhandelaar was, is goed nieuws voor Nederlandse topinstituten en bedrijven. Investeringen in innovatie zijn noodzakelijk om marktleider te blijven in sectoren als energie, gezondheidszorg en nanotechnologie. Het EU-programma Horizon 2020 bevat voor de komende zeven jaar totaal 70 miljard euro voor universiteiten, bedrijven en kennisinstellingen.

Het programma bindt de strijd aan met de innovatiecrisis in Nederland en andere EU-landen. Bedrijven in de EU doen nu te weinig uitvindingen: de kennis wordt onvoldoende omgezet in nieuwe producten. Nieuwe ontwikkelingen en de bijbehorende banen zijn daarom vooral buiten de EU te vinden.

Europa heeft de laatste jaren onderzoek en innovatie te weinig bevorderd. Het gevolg is dat veel nieuwe, belangrijke onderzoeks- en innovatie-initiatieven nu in Amerika en Azië lopen. Horizon 2020 stimuleert innovatie, stelt onze wetenschappelijke en technologische basis veilig en promoot het industrieel concurrentievermogen. Voor het MKB is minstens 20 procent van het budget gereserveerd. Dit draagt bij aan een slimmere en duurzame samenleving waarin de banen van de toekomst worden gecreëerd.

Het pakket dat vandaag werd goedgekeurd omvat ook het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Daarin werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan omzetting van bestaande kennis in producten en diensten. Hieraan nemen nu al de TU Eindhoven, TU Delft en de Universiteit van Utrecht deel. Het budget voor het EIT gaat van 0,4 miljard euro in de huidige periode naar 2,4 miljard. Daarmee gaat het tussen 2014 en 2020 aan de slag met vijf nieuwe onderwerpen: gezond leven & actief ouder worden, voedselvoorziening, grondstoffen, hoogwaardige productie en stedelijke mobiliteit.

De universiteiten in Groningen en Wageningen vallen hiermee in de prijzen. Met mijn amendement voor het opnemen van 'biobased materialen' kan ook de Biobased Delta in Zuid-West Nederland uitgroeien tot een topregio in Europa.

Meer informatie over Horizon 2020: http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

Meer informatie over he EIT: eit.europa.eu

Europees Parlement geeft groen licht meerjarenbegroting (MFK) 2014-2020

Na maanden van complexe onderhandelingen, gaf het Parlement op dinsdag 19 november 2013 zijn zegen aan het meerjarig financieel kader voor 2014-2020. Aan alle voorwaarden, gesteld in de resolutie van 3 juli, is voldaan. Het akkoord is gesloten op het hoogste niveau tussen Parlement, de Raad en de Commissie. De totale begroting voor de volgende zeven jaar is €960 miljard in vastleggingen en €908 miljard in betalingen (in 2011 prijzen).

Lees verder: klik hier

EP: laat ons zelf bepalen waar we zetelen

Het Europees Parlement moet het recht hebben om zelf te bepalen waar en wanneer het bijeenkomt. Dat staat in een resolutie die op woensdag 20 november 2013 is aangenomen. Parlementariërs willen een verdragswijziging zodat niet de lidstaten met voorbehoud van veto, maar het Parlement zelf zijn locatie en interne organisatie kan bepalen. “Het Europees Parlement zou efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn als het op één plek gevestigd is”, zo stelt de tekst.

Lees verder: klik hier