Opinieartikel FD: Steun ontwikkelingslanden door inzet Nederlands bedrijfsleven te stimuleren

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Tuesday, November 26 2013.

Steun ontwikkelingslanden door inzet Nederlands bedrijfsleven te stimuleren

Investeren in ontwikkelingslanden is de snelste weg naar economische vooruitgang, daar is deze regering het over eens. Investeringen zorgen voor banen, inkomsten en bedrijvigheid. Die focus is echter onvoldoende terug te vinden in de begroting voor ontwikkelingssamenwerking voor 2014, die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken. Van het totale budget van € 3,7 mrd aan ontwikkelingsgelden is maar € 300 mln gereserveerd voor het bedrijfslevenbudget. Dat is nog geen 10% van de begroting. Slechts € 100 mln daarvan wordt specifiek besteed aan Nederlandse bedrijven voor hun bijdrage aan de economische vooruitgang in ontwikkelingslanden. De rest gaat naar hulporganisaties, overheden in ontwikkelingslanden en VN-organisaties. Daarmee worden projecten gefinancierd die het ondernemersklimaat in ontwikkelingslanden bevorderen.

Alles bij elkaar is deze steun ruim het dubbele van de steun aan het Nederlands bedrijfsleven. Waarom zou je als land zoveel investeren in ondernemersklimaat, als je er vervolgens weinig mee doet, niet investeert? Terwijl juist dit laatste voor de meeste banen en voor economische groei zorgt?

Nederlandse bedrijven zijn onder meer vanwege hun expertise zeer gewild in ontwikkelingslanden. Dat gaat echter niet zomaar. Een daadwerkelijke omslag van hulp naar handel kan alleen worden gerealiseerd als we de inzet van ons bedrijfsleven fors opschroeven. Een mix van concessionele financieringen, garantiestellingen en leningen vergroot de kans op de benodigde investeringen.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de expertise die we graag willen inzetten in opkomende landen. Toch lopen we vaak opdrachten mis, mede doordat landen als Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen veel sterker inzetten op investeringen door hun eigen bedrijven. Wij doen dit onvoldoende. Dat is een gemiste kans, zeker nu de snelst groeiende economieën ter wereld grotendeels in Afrika en andere voormalige ontwikkelingslanden liggen.

Minister Ploumen zet in op handel en investeringen, maar het mag een onsje meer en een paar tandjes sneller. Hevel om te beginnen € 50 mln van het budget voor VN-organisaties en overheden over naar investeringsbevordering van het Nederlands bedrijfsleven. Daar hebben zowel Nederlandse bedrijven als mensen in ontwikkelingslanden meer aan.

Ingrid de Caluwé is woordvoerder ontwikkelingssamenwerking voor de VVD fractie.

Dit artikel is op 26 november 2013 in het FD verschenen.