Schriftelijke vragen over het bericht dat een werkgroep van het Afghaanse Ministerie van Justitie steniging wil herinvoeren.

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Tuesday, November 26 2013.

Samen met mijn collega de heer Ten Broeke (VVD) heb ik onderstaande vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht waarin werd vermeld dat er in Afghanistan een voorstel ligt om steniging te herinvoeren. Hieronder kunt u de gestelde vragen vinden.

Vraag 1: Zijn de ministers op de hoogte van de Nieuwsuur uitzending van 25 november 2013, waarin werd vermeld dat er in Afghanistan een voorstel van een werkgroep van het ministerie van Justitie ligt om steniging te herinvoeren?

Vraag 2: Klopt het dat de indiener van het voorstel voorzitter is van de Orde van Advocaten van Afghanistan en klopt het dat Nederland deze organisatie financiert?

Vraag 3: Zijn de ministers het ermee eens dat dit voorstel indruist tegen de mensenrechtenverdragen, die Afghanistan heeft geratificeerd, onacceptabel is en direct aan de kaak gesteld dient te worden, zelfs voordat het tot een concreet wetsvoorstel komt?

Vraag 4: Op welke wijze zijn de ministers van plan dit issue te adresseren en welke bondgenoten willen zij daarbij inschakelen?

Vraag 5: Zijn de ministers het met de VVD eens dat financiële ondersteuning van Nederland aan organisaties, waarvan de voorzitter dergelijke voorstellen doet, stopgezet dan wel opgeschort moet worden?