Nederlandse netneutraliteit niet door de EU laten uithollen: grote bedrijven niet laten voordringen op internet

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, December 4 2013, 3:30.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Voordringen op internet moet ook in de EU verboden worden. We moeten voorkomen dat de nieuwe Europese regels de goede Nederlandse regeling op het gebied van netneutraliteit afzwakken.

Je wilt dat alle websites snel bereikbaar zijn, niet alleen de sites van de grootste bedrijven. Het is niet in het belang van de burgers en innovatieve kleine, startende bedrijven zónder veel geld als andere websites daardoor in de verdrukking komen.

Netneutraliteit is vandaag het onderwerp van een hoorzitting van de Europese christendemocratische groep in het Europarlement. Ik zit de sessie voor. Aanleiding is een voorstel van EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Het parlement spreekt zich hierover in februari uit, in de parlementscommissie voor Industrie en Telecom.

Ik verzet me tegen het geven van mogelijkheden aan bedrijven om tegen betaling legaal voor te dringen; de digitale file via de vluchtstrook te omzeilen. Het mag geen verschil maken of je de website van het ene postorderbedrijf oproept of van een ander. Wellicht heeft die andere het artikel juist goedkoper.

Ook de inhoud van de app’s moet met dezelfde snelheid door de kabels en via wifi op uw scherm verschijnen. Dat is eerlijk. Hooguit kan ik me een uitzondering voorstellen voor medische toepassingen, als dokter via internet een diagnose wil stellen. Voor dat soort vitale non-profit diensten moeten we een bepaalde basiscapaciteit en snelheid kunnen garanderen.

De huidige Nederlandse regeling staat op het spel. Nederland is één van de twee landen ter wereld die netneutraliteit goed wettelijk heeft vastgelegd. Nederland loopt hierin voorop, daar ben ik trots op. Het voorstel van Kroes bijt de Nederlandse regeling niet, maar de CDA-delegatie past goed op dat het Europarlement en de EU-landen het plan niet af gaan zwakken.

Wel moeten we goed nadenken over de financiering van de kostbare uitbouw van breedbandverbindingen. In 2015 bestaat bijvoorbeeld 80% van het internetverkeer uit video. Als we telecombedrijven verbieden om geld te verdienen aan ‘voorrang’ aan grootverbruikers als Youtube en Netflix, moet dit anders opgelost worden. Want voor niets gaat de zon op.