Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, December 9 2013, 11:09.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Dankzij onze e-mailactie om de verkoop van angorawol te stoppen heeft de grote modeketen WE als eerste winkel producten met angorawol uit de collectie gehaald. Gelukkig geeft WE gehoor aan het protest van haar klanten. Laat WE een voorbeeld zijn voor de andere modeketens zodat ook zij producten met angorawol snel uit hun winkels bannen! Lees in mijn Worldlog van vorige week meer over onze actie.

Eerder gaf WE al aan de productie te staken. Ook de modeketens H&M en C&A hebben laten weten (tijdelijk) te stoppen met de productie van angorawol, maar halen vooralsnog de producten met angorawol niet uit het assortiment. ZARA heeft alleen een nietszeggende boodschap op de facebookpagina van de partij geplaatst dat het heel goed gaat met hun konijnen. Via de e-mailactie van de Partij voor de Dieren worden H&M, C&A en ZARA daarom nog steeds opgeroepen om niet alleen de productie te staken maar ook geen angorawol meer te verkopen.

De Nota Dierenwelzijn werd vorige week besproken in de Tweede Kamer. Ik heb zelden tijdens een debat over dierenwelzijn zoveel goede voornemens van partijen gehoord. Wij hebben 18 moties ingediend om het niet alleen bij goede voornemens te laten, waarbij we met foto’s de moties hebben verduidelijkt. Op de foto’s stonden allemaal ernstige misstanden in de bio-industrie, zoals het fokken van dieren met erfelijke afwijkingen, het mutileren van dieren om economische redenen en het onthouden van schoon drinkwater aan varkens en kippen of open water aan vleeseenden.

Afgelopen week hebben wij tegen het besluit van de Europese Unie gestemd om Roemenen en Bulgaren zonder vergunning hier te laten werken vanaf 1 januari 2014. Dit besluit gaat voor meer uitbuiting en werkeloosheid zorgen, omdat er op dit moment een zeer ongelijke economische situatie in de verschillende landen binnen de Europese Unie is. Het minimumloon in Bulgarije ligt bijvoorbeeld op €159,= per maand. Ter vergelijking: het minimumloon in Nederland bedraagt 1.478,= per maand. Het ligt dus voor de hand dat grote groepen Bulgaarse en Roemeense arbeiders hun geluk zullen proberen te beproeven op de Nederlandse arbeidsmarkt, waar op dit moment al een nijpend tekort aan banen is.

Veel arbeiders uit Roemenië en Bulgarije zullen in Nederland geen baan kunnen vinden tegen het Nederlandse minimumloon, waarbij het gevaar aanwezig is dat ze zich zullen vestigen als schijnzelfstandigen die zichzelf tegen een uiterst laag uurtarief aanbieden, met alle gevolgen van dien.

Soms wordt het toelaten van buitenlandse werknemers vanuit nieuwe EU lidstaten ‘ solidair’ genoemd, maar de praktijk leert dat er in veel gevallen sprake is van ernstige uitbuiting. De Partij voor de Dieren is een groot voorstander van internationale samenwerking en ook van hulp aan minder ontwikkelde landen, maar solidariteit mag niet verward worden met vrije toetreding van arbeidsmigranten en de daaruit voortvloeiende uitbuiting en verstoring van de arbeidsmarkt.

Deze uitspraak van Nelson Mandela zal mij altijd bijblijven: It always seems impossible until it’s done Nelson Mandela 1918-2013 RIP

Dit is echt prachtig!

Woensdag vertrek ik naar Istanbul voor ons symposium over ‘animal politics’. Dat wordt volgens mij een inspirerende bijeenkomst! Zie ik je daar?

Groet,

Marianne