Mensenrechten: voor iedereen, altijd en overal - Main contents
Foto Flickr / Norwich Amnesty
Vandaag is het mensenrechtendag. Precies 65 jaar geleden, op 10 december 1948, werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Op veel plekken wordt vandaag stilgestaan bij dat historische feit, maar ook bij de landen waar het respect voor mensenrechten nog altijd bevochten moet worden en bij de moedige mensen die dat doen. Ook de Partij van de Arbeid komt in actie en steunt vandaag de schrijfmarathon van Amnesty International.
Vaak wordt de Universele Verklaring toegeschreven aan een van de initiatiefnemers, de Amerikaanse presidentsweduwe Eleanor Roosevelt. In feite was de tekst het resultaat van een divers redactieteam met niet alleen mensen uit westerse landen als Canada en Frankijk, maar ook uit Libanon, China, Panama, Uruguay, Iran, Mexico, India en Rusland. Ook PvdA-medeoprichter Hilda Verweij-Jonker was bij de samenstelling betrokken. Juist het feit dat de tekst sindsdien door alle landen ter wereld is omarmd maakt de Universele Verklaring zo krachtig. Mensenrechten gelden voor iedereen, altijd en overal.
Helaas worden er in 2013 nog altijd mensenrechten geschonden. Een van organisaties die daar al jaren tegen strijdt is natuurlijk Amnesty International (overigens ook de enige organisatie waarvan ik al langer lid ben dan van de PvdA!). Over de hele wereld organiseren zij vandaag een schrijfmarathon, onder meer vanuit het Amnesty-kantoor in Amsterdam. Een PvdA-team doet mee en probeert een pen 24 uur in beweging houden, van 10 december 10.00 tot 11 december 10.00 uur. Vanuit Den Haag schrijft ook de Tweede Kamerfractie mee.
Tijdens de schrijfmarathon voert Amnesty actie voor zes verschillende cases, waaronder van de Saudische mensenrechtenactivisten Mohammad al-Qahtani en Abdullah al-Hamid. Zij werden in maart 2013 veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk tien en elf jaar vanwege hun werk voor mensenrechtenorganisatie ACPRA. Deze organisatie gaf juridische bijstand aan families van gedetineerden die zonder aanklacht of proces worden vastgehouden. Met de veroordeling van Al-Qahtani en Al-Hamid is ook ACPRA ontmanteld. Een enorme klap voor de toch al kleine mensenrechtenbeweging in Saudi-Arabië.
Wil je ook meedoen met de schrijfmarathon? Kom dan vandaag naar het Amnesty-kantoor in Amsterdam (Keizersgracht 177) of sluit je aan bij een van de acties elders in het land. Zie voor meer informatie de website van Amnesty.