VVD teleurgesteld in kabinetsreactie toekomstig mestbeleid

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, December 12 2013.

De VVD is teleurgesteld in het besluit van de staatssecretaris om de dierrechten voor de varkens- en pluimveehouderij in ieder geval tot 2018 te handhaven.

Landbouwwoordvoerder Lodders: “Ik heb tijdens de behandeling van nieuwe meststoffenwet steeds aangedrongen op het afschaffen van dierrechten voor deze sectoren. Amendementen die ik hiervoor indiende werden helaas niet gesteund. Wanneer dierrechten worden afgeschaft, kan het kapitaal wat hierdoor vrijkomt worden ingezet voor andere investeringen bijvoorbeeld op het gebied van innovatie en dierenwelzijn. Dit kapitaal blijft nu in het systeem van dierrechten en dit helpt de veehouderij niet verder. Uiteindelijk zal dit zelfs ten koste gaan van het economisch perspectief en daarmee werkgelegenheid in de sectoren.”

Wel is VVD tevreden met de plannen van de staatssecretaris voor de melkveehouderij. Voor melkveehouders komt er geen systeem van dierrechten om een maximum te stellen aan het aantal koeien. Lodders: “Groei blijft mogelijk, maar daarbij geldt als voorwaarde dat het bedrijf voldoende grond heeft om de extra mest die dat oplevert uit te rijden. Anders moet de extra mestproductie worden verwerkt.”

In 2016 zal een evaluatie plaatsvinden. Lodders: “Ik zal tijdens zal tijdens het AO Mest 29 januari aandringen dat in 2015 al een evaluatie moet plaatsvinden en dat aan de hand van deze evaluatie wordt bepaald of de dierrechten kunnen worden afgeschaft.” De pluimveehouderij en varkenshouderij anticiperen al lang op het afschaffen van dierrechten. De VVD zou het niet terecht vinden wanneer deze sectoren moeten wachten tot 2018 voordat een besluit wordt genomen.