Israël: 'Nederland verantwoordelijk terugtrekking Vitens'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, December 12 2013.
bnr
Bron: Blog Han ten Broeke

Israël houdt Nederland verantwoordelijk voor de terugtrekking van Vitens. Het Nederlandse waterbedrijf beëindigde deze week de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Oorzaak is volgens Israël het Nederlandse ontmoedigingsbeleid.

In reactie heeft Timmermans laten weten dat het kabinet geen druk heeft uitgeoefend op Vitens om de samenwerking met Mekorot te beëindigen. Volgens de minister is het 'geen zaak van de regering om zich te mengen in de samenwerking tussen bedrijven'.

De opzegging zou dan ook een eigen overweging van Vitens zijn geweest. Een helder betoog, zegt Han ten Broeke, woordvoerder buitenland van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, al laat het wel ruimte voor speculaties over de afwegingen van Vitens. "Dus hij moet maar eens uitleggen waarom Vitens dan dat besluit heeft genomen."

Ontmoedigingsbeleid

De reactie van Israël is hoe dan ook niet terecht, vindt Han ten Broeke, woordvoerder buitenland van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Het ontmoedigingsbeleid was immers niet van toepassing op Mekorot. "Er was dus ook geen enkele reden voor Vitens om om die reden de samenwerking te verbreken. Vitens heeft in een persverklaring aangegeven dat ze het hebben gedaan om neutraal te blijven, en dat suggereert op zijn minst dat het toch iets te maken heeft met het ontmoedigingsbeleid, en vandaar de vragen."

Lees hier het hele artikel en luister het fragment terug