Stemming Europees spoorpakket

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, December 17 2013, 3:07.

Ik vind dat lidstaten hun spoornetwerk in zijn geheel moeten kunnen blijven aanbesteden. Ik ben dan ook kritisch op het besluit van de Transportcommissie van deze ochtend over verdergaande marktopening van het Europese spoor. Ik begrijp dat de Europese aanbestedingsregels voor het spoor moeten worden verbeterd maar het voorstel om het Nederlandse spoornetwerk te gaan opknippen vind ik veel te rigide.

De transportcommissie wil dat het nationale spoornetwerken met een vergelijkbare grote als die van Nederland in minimaal drie publieke aanbestedingscontracten worden opgedeeld. Dit is niet het grootste probleem. In Nederland doen we dit al met de regionale lijnen van bijvoorbeeld Arriva en Connexion. Het probleem is vooral dat het grootste aanbestedingscontract maximaal 65 procent van het totale nationale spoornetwerk zal mogen bevatten. Dit betekent dat het goed functionerende Nederlandse spoornetwerk flink op de schop moet en dat de NS een flink aandeel zal moeten inleveren. Reizigers zullen hierdoor meer moeten overstappen en langer onderweg zijn.

Het voorstel voor verdergaande marktopening is onderdeel van een pakket aan hervormingsvoorstellen voor het Europese spoornet. Het overgrote gedeelte van het pakket aan maatregelen betekent gelukkig wel een verbetering op de huidige wetgeving. Het pakket focust zich vooral op veiliger spoorvervoer, meer interoperabiliteit en betere doorstroming van personen - en goederen over het Europese spoor. Spoorbedrijven zullen bijvoorbeeld niet meer in elk EU-land apart een veiligheidscertificaat en toegang hoeven aanvragen. Dit is veel efficiënter en zal hopelijk een einde maken aan de dagenlange vertragingen van goederentreinen bij de grens wegens het ontbreken van de juiste certificaten.

Komend voorjaar zullen al deze voorstellen ook nog in de plenaire vergadering van het Europees Parlement worden gestemd. Ik blijf mij achter de schermen inzetten om het voorstel over marktopening aan te passen zodat we ons Nederlandse hoofdnetwerk zoveel mogelijk in tact kunnen houden.