Vragen over de VN-vredesinspanningen voor de Westelijke Sahara

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, December 16 2013.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke
Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de VN-vredesinspanningen voor de Westelijke Sahara (ingezonden 16 december 2013).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de huidige mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara? Hoe beoordeelt u in dit verband de inzet van respectievelijk de Marokkaanse regering en het Polisario?

Vraag 2

Hebben de Nederlandse regering of de EU reeds gereageerd op de hernieuwde inspanningen van VN-gezant Christopher Ross om de impasse tussen Marokko en het Polisario te doorbreken middels shuttle diplomacy? 1) Zo nee, hoe beoordeelt u deze?

Vraag 3

Klopt het dat de Marokkaanse regering eerder dit jaar een Amerikaans voorstel afwees om een VN-vredesmacht te stationeren die ook op de mensenrechtensituatie moest toezien, eenzijdig afwees? Deelt u het oordeel van Amnesty International dat hier sprake was van een “gemiste kans”? 2)

Vraag 4

Bent u bekend met het voor de Senaat geschreven rapport van het Amerikaanse State Department inzake de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara? Hoe beoordeelt u dit rapport? Deelt u de analyse van de Marokkaanse regering dat het rapport “vooringenomen, simplistisch en ongebalanceerd” is? 3)

Vraag 5

In uw Kamerbrief inzake nederzettngenproducten d.d. 8 oktober wijst u op de relatief beperkte internationale consensus over de internationaalrechtelijke status van de Westelijke Sahara ten opzichte die van de Palestijnse gebieden. Hoe verklaart u dit verschil? Is de Nederlandse regering van mening dat de Westelijke Sahara bezet of betwist gebied is?

Vraag 6

Bent u het met de VVD-fractie eens dat de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara en het vinden van een oplossing voor de politieke impasse een prominentere plaats op de internationale agenda verdienen? Bent u het tevens met de VVD-fractie eens dat het bereiken van internationale consensus over de status van de Westelijke Sahara wenselijk is?

Vraag 7

Hoe kan de Nederlandse regering, al dan niet in EU-verband, een constructieve bijdrage leveren aan het vinden van een oplossing voor het conflict tussen de Marokkaanse regering en het Polisario?