Begrijpelijke etiketten op voedsel

Source: Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, published on Wednesday, December 18 2013, 10:36.

Voedseletiketten moeten voor iedereen begrijpelijk zijn en alle ingrediënten dienen duidelijk vermeld te worden. Kleine lettertjes en E-nummers op etiketten verhullen te vaak wat er echt in het product zit. Voor het zuiveren van appelsap wordt bijvoorbeeld varkensgelatine gebruikt. Bijna niemand weet dat, want mensen moeten zelf maar uit codes of geheimtaal ontcijferen dat bij bepaalde E-nummers varkensbotten of vet zijn verwerkt. Dat moet transparanter, want consumenten moeten kunnen weten wat ze eten.

De grens tussen verleiden en misleiden van de consument wordt regelmatig overschreden. In bosbes-kiwisap zit bijvoorbeeld maar een klein percentage bosbes en voornamelijk appelsap. Dan vraag ik me af of de naam ‘bosbes-kiwisap’ nog wel gerechtvaardigd is.

De Partij van de Arbeid wil dat de minister Schippers afspraken gaat maken met voedselproducenten en supermarkten over betere informatievoorziening. Ook supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en van producenten eisen dat er duidelijke informatie op de producten staat.

Daarnaast moeten er hogere boetes op overtredingen komen en moet de pakkans omhoog. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert nu alleen etiketten als er een klacht binnenkomt. Dat mag wel wat actiever. Op veel etiketten staat ronduit misleidende informatie. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze een eerlijk product krijgen.