EP tegen verwatering aanpak probleembanken

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, December 19 2013, 3:47.

De bankenunie is dringend nodig voor het herstel van vertrouwen in de banken en daarmee herstel van de kredietverlening aan onze economie. In de afgelopen week zijn er een aantal belangrijke stappen gezet op weg naar de Bankenunie, bestaande uit Europees Bankentoezicht, een Europese Resolutieautoriteit voor de aanpak van probleembanken en een Europese bescherming van spaarders.

De ECB gaat eind 2014 het toezicht op grensoverschrijdende banken overnemen. Over de spelregels voor resolutie, en de verplichting dat aandeelhouders en obligatiehouders mee moeten betalen (bail in) is overeenstemming bereikt. Over de oprichting van een Europese Resolutieautoriteit wordt echter nog stevig gediscusseerd. De Raad van Ministers van Financien (ECOFIN) en het Europees Parlement moeten beiden instemmen met deze wetgeving.

Het Europees Parlement heeft deze week haar positie bepaald en zo een belangrijk schot voor de boeg voor de onderhandelingen met de Raad van Ministers gegeven. Probleembanken moeten in heel Europa stevig aangepakt kunnen worden, ongeacht hun omvang of waar hun thuisbasis zich bevindt. De resolutieautoriteit moet zelf lastige knopen door kunnen hakken over herstructurering, ook als het pijn doet zoals bij het aanslaan van aandeelhouders en obligatiehouders (zogeheten bail-in). De Raad van Ministers verwatert echter de aanpak van probleembanken door te pleiten voor een doorslaggevende stem voor de lidstaten. Wat niet werkte bij het Stabiliteits- en groeipact en we daar veranderd hebben zouden we hier nu gaan invoeren. Het EP neemt daar stevig stelling tegen, dus ik voorzie moeizame onderhandelingen begin volgend jaar.

Het EP steunt de oprichting van een stroppenpot (resolutiefonds) gevuld door de banken. Het bestuur van de resolutieautoriteit moet daadkrachtig kunnen optreden. Daarvoor is nodig dat dat bestuur besluiten kan nemen over herstructurering van probleembanken, inclusief, waar nodig, de inzet van het resolutiefonds. Het EP onderschrijft dat in de eerste jaren een publieke leenfaciliteit nodig is, maar de Raad van Ministers lijkt het gehele fonds in een apart Europees verdrag te willen onderbrengen. Dat mag niet leiden tot een splitsing van de resolutie autoriteit, en ondermijning van de daadkracht van het bestuur van de resolutie autoriteit.

Het Europees Parlement voelt zich gesterkt door de steun van de ECB. ECB-voorzitter Mario Draghi waarschuwde maandag in het EP voor de richting die de Raad van Ministers inslaat. Het mag niet alleen een resolutie autoriteit in naam worden, zei Draghi. Nu de ECOFIN ministers ook hun positie hebben bepaald zullen onderhandelingen starten met het oog op een akkoord begin volgend jaar. Ik vertegenwoordig in de onderhandelingen onze EVP fractie dus het worden drukke en spannende maanden.

Het doel van de bankenunie is vrij verkeer van kapitaal tussen banken zodat deze weer van over de grens spaargeld kunnen aantrekken. Met name het MKB heeft last van een gebrek aan kapitaal, omdat zij veel gebruik maken van bankkredieten. Volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank wordt ongeveer 30% van alle kredietaanvragen van Nederlandse MKBers afgewezen. Dat komt vooral doordat Nederlandse banken op dit moment niet op de Europese spaarmarkt terecht kunnen. De Nederlandse economie is dan ook gebaat bij een bankenunie die moet zorgen voor herstel van de Europese kapitaalmarkt.

Lees meer over de positie van het Europarlement over de Europese Resolutieautoriteit.

Lees hier het persbericht.