Kerstfeest 2013: de apathie voorbij

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, December 22 2013.

Jarenlang hebben mensen het laten gebeuren: de vercommercialisering en vermarkting van onze samenleving, de overdracht van bevoegdheden aan intransparante bestuurslagen, zoals die in Brussel, de toenemende overheidsinvloed op ons privéleven. In zo’n zelfde soort maatschappij werd Jezus geboren. We vieren straks zijn geboorte, zoals we dat ieder jaar doen. Laten we er de inspiratie uit putten om vanuit onze idealen te werken aan een wereld waarin we de macht weer terug pakken, net zoals Jezus dat meer dan 2000 jaar geleden deed, de apathie voorbij.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

Zo’n 2.000 jaar geleden werd het Joodse volk geregeerd vanuit Rome. De machtshebbers zaten ver weg, maar legden wel hun voorschriften tot in detail op. De volkstelling die gehouden moest worden en waarom Maria en Jozef naar hun geboorteplaats Bethlehem moesten reizen, was geen Joods maar een Romeins idee. Commercie tierde welig, zelfs tot op het voorplein van de Tempel waren geldwisselaars actief. De mammon van het geld had minstens zoveel macht als de keizer van Rome.

Jezus heeft op geweldloze manier geprobeerd mensen te laten zien dat je wel degelijk met succes kunt werken aan een betere wereld en het juk van keizer en mammon van je af kunt schudden. Je moet dan wel kritisch staan tegenover vanzelfsprekendheden. Je moet oude religieuze teksten opnieuw lezen en niet voor zoete koek slikken wat priesters daarover zeggen. Jezus activeert en tolereert geen apathie. Afgoden, inclusief de mammon van het geld, worden van hun troon gestoten. De keizer mag vanuit Rome blijven regeren en we betalen zelfs trouw belasting, maar verder laten we ons leven niet bepalen door dergelijke wereldse machthebbers. De kracht van Jezus is sterker, hij plant idealen en Inspiratie.

Er is niet één geloof meer dat ons allemaal bindt, maar ook voor niet-christenen kan Kerstfeest Inspiratie bieden. Laten we stoppen met passief klagen over het toenemende onrecht in de wereld. Laten we de apathie van ons afschudden en vanzelfsprekendheden ter discussie stellen: of dat nu de macht van het geld is, de zogenaamde noodzaak van offers om de euro te redden, of die van een sterke Europese macht tegenover de opkomende economieën. Laten we oude teksten opnieuw bekijken en van daaruit gaan bouwen aan een wereld van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit: 100% sociaal. Zelfs de Paus zegt het ons nu na en Jezus? Wie weet, bouwt Hij mee en geeft Hij die Inspiratie die we nodig hebben om de apathie te overwinnen. Dan wordt het een prachtig, gezegend of zalig Kerstfeest, voor iedereen.