Nieuw Worldlog Marianne Thieme - Main contents
Ik heb afgelopen week een initiatiefnota ingediend met als doel de jacht in Nederland drastisch in te perken. Ik wil dat de jacht op wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif zo snel mogelijk wordt beëindigd. Het zou fantastisch zijn als deze nota wordt aangenomen door de Tweede Kamer, omdat dit zou betekenen dat dit het laatste jachtseizoen voor de hobbyjagers is. Plezierjacht veroorzaakt elk jaar opnieuw veel leed bij dieren. Er is nu parlementaire actie nodig.
Daarom heb ik twee voorstellen gedaan: het sluiten van de jacht op de vijf diersoorten en het verankeren van een verbod op de plezierjacht in de wet. Plezierjacht is niet meer van deze tijd, gelukkig vinden ook de meeste Nederlanders dat. Uit onderzoek blijkt dat slechts drie procent van de Nederlanders plezier een acceptabele reden vindt voor de jacht, terwijl 72 procent van de bevolking vindt dat jagen als hobby verboden zou moeten worden.
Net voor het kerstreces was er ook nog een debat over het overdragen van bevoegdheden van Nederland aan Brussel. Hieronder een klein stukje uit mijn bijdrage. Klik hier voor de volledige versie.
De minister president wil meer bevoegdheden overdragen aan Europa. Maar omdat de burgers dat niet willen, moet dat gebeuren in de vorm van salamipolitiek. Mijn fractie heeft weinig met salami, maar zo mogelijk nog minder met salamipolitiek. En ook niet met struisvogelpolitiek, die er vanuit gaat dat de 80-20 regel met succes zou kunnen worden doorgevoerd. 80% van de bevolking die iets met nadruk niet wil, terwijl de overige 20% fluitend doorgaat met onwenselijke plannen die de soevereiniteit van ons land op een onomkeerbare wijze schaden. Soevereiniteit is geen woord van het jaar geworden. Het woord van het jaar is Selfie. En dat is exact wat de politiek doet. Belangstelling voor zichzelf tonen terwijl de belangen van burgers worden verkwanseld en hun zorgen worden genegeerd.
Wij hebben ons enkele weken geleden uitgesproken tegen de Nederlandse deelname aan de militaire missie in Mali. Militaire missies richtten zich tot nu toe op symptoombestrijding of het blussen van brandjes. Dat heeft niet tot oplossingen geleid, zelfs niet tot het blijvend blussen van brandhaarden. Wij vinden dat we lessen moeten trekken uit de resultaten van eerdere geweldsmissies. Vrede en veiligheid zijn niet gebaat met geweld en gecamoufleerde doelstellingen. Er zijn andere manieren dan militaire missies om vrede en veiligheid te bevorderen. Zo is het van groot belang de klimaatverandering binnen de perken te houden om toekomstige brandhaarden en vluchtelingenstromen te voorkomen.
Ik heb Kamervragen gesteld naar aanleiding van het extreme geweld tegen dieren in de Gaza-strook. The Guardian meldde dat Australisch vee in de Gaza-strook enorm mishandeld wordt. Pas op, de beelden zijn schokkend. Ik wil weten of er ook Nederlandse dieren levend geëxporteerd worden naar Gaza en zo ja, of dit onmiddellijk gestopt kan worden.
Begin januari vertrek ik naar Portugal en Madeira voor een ontmoeting met onze zusterpartij PAN. In Lissabon en op Madeira wordt tijdens mijn bezoek onze documentaire De Haas in de Marathon vertoond. Dat wordt zeker een inspirerende bijeenkomst!
Leuk om te melden is dat De Haas in de Marathon al in 5 talen is vertaald: in het Engels, Portugees, Frans, Turks en Russisch. De documentaire nog niet gezien? Bekijk ’m dan hier.
Deze week konden de lezers van The Economist kennismaken met de Partij voor de Dieren. Klik hier voor het artikel over onze partij.
Het eerstvolgende Worldlog verschijnt weer op 13 januari. Ik wens iedereen hele fijne, diervriendelijke feestdagen en een goed 2014 toe.
Marianne