Nieuwsbrief #5

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, December 20 2013.

U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen naar secretariaat.lodders@tweedekamer.nl

Beste lezer,

Voor u ligt mijn laatste nieuwsbrief van het jaar 2013. In de afgelopen weken is er wederom veel gebeurd op het gebied van landbouw en zijn er in de Tweede Kamer een aantal belangrijke dossiers besproken. Aan de

hand van deze nieuwsbrief breng ik u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Graag wens ik u fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Hartelijke groet,

Helma Lodders

Mestdossier

In september is er in de Kamer gedebatteerd over de wijziging van de meststoffenwet. In dit debat heb ik gepleit voor uitsluitend een mestverwerkingsplicht als oplossing voor het mestoverschot in Nederland. Een belangrijk punt voor de VVD in het mestdebat is dat er geen extra administratieve lasten en kosten voor ondernemers optreden ten gevolge van wijzigingen van het mestbeleid. Aan de hand van moties en amendementen heb ik geprobeerd om de dierrechten voor pluimvee en varkens uit het wetsvoorstel te schrappen. Ook heb ik een motie ingediend om af te zien van het invoeren van rundveerechten. De staatssecretaris heeft vorige week bekend gemaakt geen dierrechten in te voeren in de melkveehouderij. Wel blijven de dierrechten voor pluimvee en varkens bestaan. De VVD is teleurgesteld in dit besluit . De VVD zal in het AO Mest op 29 januari opnieuw pleiten voor het afschaffen van dierrechten voor deze sectoren.

Notaoverleg dierenwelzijn

Begin december vond in de Kamer een Notaoverleg plaats waarin is gesproken over dierenwelzijn. Tijdens dit overleg heb ik mij gericht op de maatregelen die de staatssecretaris voornemens is in te voeren in de veehouderij zoals het verbod op het gebruik van neusringen bij fokvarkens, verbod op koudmerken en het verbod op keizersnedes bij vleesveerassen. Aangezien Nederland al koploper is op het gebied van dierenwelzijn en deze ingrepen niet zonder reden worden uitgevoerd, zet ik vraagtekens bij de nut en noodzaak van deze maatregelen. De VVD is van mening dat de sector door de ambities van de staatssecretaris beperkt wordt in haar ontwikkelingsmogelijkheden. Tijdens het overleg heb ik dan ook aandacht gevraagd voor de effecten van de voorgestelde maatregelen op de bedrijfsvoering van veehouders. Ik heb ook mijn vrees uitgesproken dat de maatregelen die het kabinet momenteel voorstelt eerder zal leiden tot de export van boeren en werkgelegenheid dan tot de export van producten. Naar aanleiding van deze almaar stijgende regeldruk in de veehouderij heb ik tijdens het debat een drietal moties ingediend om de regeldruk in kaart te brengen. Deze moties die hier betrekking op hebben zijn helaas verworpen. De motie om de voortgang van de maatregelen om te komen tot het verantwoord stoppen van ingrepen in de veehouderij te evalueren en de uitkomst hiervan te laten meewegen bij het definitief invoeren van deze maatregelen is gelukkig wel aangenomen. Wij zullen ons in ieder geval blijven hard maken voor het verminderen van regelgeving in de veehouderij. Onderaan deze nieuwsbrief treft u een artikel uit de Trouw welke op 3 december verscheen naar aanleiding van dit debat.

Programmatische Aanpak Stikstof

Twee weken geleden zijn we in de Tweede Kamer begonnen met het debat over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De PAS heeft als doel economische ontwikkeling mogelijk te maken en de vergunningverlening aan ondernemers vlot te trekken. Alhoewel de VVD kritisch is ten opzicht van de PAS zien we ook in dat er momenteel geen alternatief voor handen is en dat we derhalve door moeten gaan met de invoering van de PAS. Tot nog toe lijkt de PAS (ondanks alle onzekerheden) het instrument om de vergunningverlening aan ondernemers weer vlot te trekken en hen weer uitzicht op ontwikkeling rondom Natura 2000-gebieden te bieden. In mijn inbreng heb ik de volgende punten gemaakt. Allereerst ben ik van mening dat er een fundamentele discussie moet gaan plaatsvinden over Natura 2000. De PAS is een gevolg van de wijze waarop wij Natura 2000 hebben geïmplementeerd. Ten tweede heb ik kritiek geuit over het herhaaldelijk uitstellen van de PAS. De VVD vindt dat de PAS uiterlijk in de zomer van 2014 van kracht moet zijn. Alle zeilen moeten dan ook worden bijgezet. Ten derde heb ik zeer grote zorgen of er genoeg ontwikkelruimte beschikbaar is voor agrarische ondernemers. Ten vierde heb ik gepleit voor het behoud van saldering in het wetsvoorstel zolang niet duidelijk is of de PAS daadwerkelijk gaat werken. Saldering is momenteel het enige instrument waarmee rond Natura 2000-gebieden nog vergunningen worden verstrekt voor bedrijfsuitbreiding. Tot slot heb ik gevraagd of het ‘bestaand gebruik’ ook geldt voor een bedrijf dat geluid produceert (recreatie) of water onttrekt (papierindustrie). In januari wordt de behandeling vervolgt.

Landbouw & Visserijraad

Tijdens het AO Landbouw en Visserijraad heb ik gepleit voor een aanpassing van de vetcorrectie om het melkquotum te verruimen. In het seizoen 2012-2013 bleef de EU onder haar eigen melkquotum met ruim 8 miljard kg melk terwijl Nederlandse melkveehouders in 2014 aan superheffing moeten afdragen in Brussel. Dit terwijl de internationale zuivelmarkt groeit en Nederland daar, noodgedwongen, nog niet van kan profiteren. De VVD is van mening dat een aanpassing van de vetcorrectie bijdraagt aan de zachte landing richting 2015 inzake het afschaffen van het melkquotum. In het Algemeen Overleg heb ik ook mijn zorgen geuit over de zesde uitbraak van vogelgriep op een biologisch pluimveebedrijf dit jaar. De VVD is van mening dat de maatregelen die we nu hebben genomen niet voldoende zijn en dat er tandje bijgeschakeld moet worden.

Implementatie Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

Het laatste landbouwdebat voor het kerstreces betrof de implementatie van het GLB. Besproken werd de hoofdlijn van de Nederlandse invulling. In het nieuwe GLB wordt in de eerste pijler overgegaan van historische betalingen naar doelgerichte betalingen. Dat betekent dat het al oude principe van subsidiëren wordt losgelaten en over wordt gegaan naar een flat rate. De flat rate kan op de steun van de VVD rekenen. Het loslaten van gekoppelde betalingen treft de ene sector harder dan de ander. Tijdens het debat heeft de staatssecretaris toegezegd om in overleg met de vlasteeltsector mogelijkheden te inventariseren voor een overgangsmaatregel zodat ook voor deze sector een geleidelijke overgang plaatsvindt. Ook de steun in het GLB voor jonge boeren in de eerste en tweede pijler kan op steun van de VVD rekenen. Er zijn op Europees niveau 3 vergroeningsmaatregelen vastgesteld: de gewasdiversificatie, behoud van blijvend grasland en ecologisch aandachtsgebied met een omvang van 5% van het bouwlandoppervlak. Deze maatregelen blijven een doorn in het oog van de VVD. Nu Brussel Nederland verplicht om deze maatregelen door te voeren is de volgende stap is hoe we deze maatregelen op een optimale manier voor de boer kunnen invullen. Dat betekent dat de VVD zal inzetten om sloten en landschapselementen mee te laten tellen als ecologisch focusgebied. Ook het telen van eiwitrijke gewassen, biologische bestrijding van aaltjes of het deelnemen aan duurzaamheidscertificaten zoals 'Veldleeuwerik' dienen ook ingezet te kunnen worden als vergroeningsmaatregelen. De nadere uitwerking wordt op verzoek van de VVD voor het meireces naar de Kamer gestuurd zodat we hiervoor de zomer nog over kunnen debatteren.

VVD Partijraad landbouw

Zaterdag 7 december stond de VVD Partijraad in het teken van landbouw. Het thema van deze vierde partijraad dit jaar was ‘de toekomst van agrarische sector’. Na een inleiding van onder andere Siem Jan Schenk, melkveehouder en voorzitter LTO Noord, is er aan de hand van een aantal stellingen gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. Uit de discussie kwam naar voren dat een groot deel van de leden voorstander is van een verdere intensivering van de land- en tuinbouw in Nederland. Alleen zo behouden wij onze koppositie als tweede voedselexporteur in de wereld en zijn wij in staat om een leidende rol te pakken in het voedselvraagstuk. Biologische landbouw, stadslandbouw en andere vormen van landbouw zullen hun plaats behouden in het spectrum maar zij zijn niet in staat om in de huidige vraag naar voedsel te voorzien. Intensivering van de landbouw zal nodig zijn om in de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel te kunnen voldoen. Ook de rol van de overheid kwam tijdens de partijraad ter sprake. Deze moet terughoudend zijn. De Nederlandse regeldrift beperkt ondernemers in dit land steeds meer in hun ondernemerschap. Minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, sloot de bijeenkomst af met de woorden dat wij trots moeten zijn op onze boeren

en tuinders.

Wist u dat:

  • Ik samen met mijn collega Rudmer Heerema (VVD, woordvoerder natuur) schriftelijke vragen heb gesteld over het uitbreiden in oppervlakte van bestaande Natura 2000-gebieden? Het lijkt alsof de grenzen van Natura 2000-gebieden ongebreideld kunnen worden opgerekt zonder dat duidelijk is hoe dit tot stand komt. Wij willen hier een kritische vinger aan de pols houden.
  • Ik samen met mijn collega Jaco Geurts (CDA) schriftelijke vragen heb gesteld over het bericht ‘Vergunning blijft struikelblok mestverwerking’. Ik ben van mening dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet pakken op het gebied van mestverwerking en dat niet alles afgewenteld kan worden op de sector
  • Ik eind november een bezoek heb gebracht aan de boerderij van familie Hoogendoorn in Lopik. Tijdens dit bezoek spraken we over onderwerpen zoals gewasbescherming, Natura 2000, het gebruik van medicijnen en ganzen. Leuk om wederom op een mooi boerenbedrijf welkom te worden geheten, leerzaam om te spreken over de lokale effecten van wet- en regelgeving.
  • Ik in het kerstnummer van de Agrio-bladen sta met een dubbelinterview met Sjoera Dikkers (mijn PvdA collega-Kamerlid op het gebied van landbouw).