Nederlandse vissers schandalig behandeld door EU

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, January 7 2014, 15:13.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Het CDA is zeer verontwaardigd dat Brussel alsmaar treuzelt met beloofde vergunningen voor pulsvisserij voor Nederlandse vissers. De EU had beloofd het aantal vergunningen voor begin dit jaar te verdubbelen, maar dit is met minstens enkele maanden vertraagd. Oorzaak is geruzie tussen de EU-landen over de subsidieverdeling in het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

Schandalig. Vergelijkbare wetgeving, zoals die over het Europees Regionaal Beleid die ik door het Parlement heb geloodst, was allemaal vóór 2014 en daarmee op tijd klaar.

De vertraging heeft ernstige gevolgen. Vissers mèt puls-vergunning hebben slechts de helft van de brandstofkosten. Veel noodlijdende vissers hebben die besparing dringend nodig. Velen van hen staan nu financieel op omvallen. Ik doe mijn uiterste best om de verantwoordelijken in Brussel ertoe te bewegen er nu snel uit te komen.

Jaco Geurts, CDA-woordvoerder visserij in de Tweede Kamer: "Ik heb er voor gestreden om de puls hoog op de agenda te krijgen. Ik zie de puls als de innovatie die de Nederlandse kottervloot naar de toekomst kan loodsen. De visserijgemeente Goeree-Overflakkee luidde via een CDA-motie in oktober nog de noodklok dat er minimaal een verdubbeling van het aantal pulsvergunningen nodig is. De staatssecretaris moet hiervoor alles op alles zetten."

Pulsvisserij gebruikt netten die kleine licht elektrische pulsjes uitzenden om tong, schol en andere vissen van de bodem te halen. Dat is efficiënter dan netten over de bodem te slepen