Cora van Nieuwenhuizen, kandidaat op plaats 2 voor Europa: “Brussel moet efficienter. Het is net zelfrijzend bakmeel”

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Wednesday, January 8 2014.

In mei 2014 zijn er verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. Toine Manders heeft 3 termijnen vol gemaakt en Cora van Nieuwenhuizen gaat hem opvolgen. [1] Reden voor de redactievoorzitter om naar Den Haag te gaan, de huidige werkplek van Cora, om met haar te spreken over haar kandidaatstelling en haar ambities. Het is niet vanzelfsprekend dat er weer een Brabander hoog op de kandidatenlijst staat. Om dat voor elkaar te krijgen moet je met een sterke kandidaat komen. En dat doet Brabant! Cora van Nieuwenhuizen is nu Tweede Kamerlid, en heeft eerder al ervaring opgedaan als gemeenteraadslid, Statenlid en als gedeputeerde in onze provincie. Die ervaring komt van pas, zeker in een wat kleinere fractie. “We gaan voor 5 zetels!”

“Brabant heeft veel belang bij een goede vertegenwoordiger in Brussel. Cora houdt niet van half werk. Die optelsom is 1 + 1 = 3. ” - Sonja van der Graaf, campagneleider Cora TK2012 en permanente campagne Brabant

Cora vertelt - grappend - dat haar ambitie om naar Brussel te gaan al terugvoert tot ongeveer 12 jaar geleden. Zij ontmoette toen Toine Manders voor het eerst op de bekende Zuid-Brabantse VVDbbq en heeft daar gezegd dat zij hem zou willen opvolgen als hij zou terugtreden. Dat bleek een vooruitziende blik te zijn. Nu staat Cora als tweede op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 mei volgend jaar. Zij laat een behoorlijke ambitie zien. Brabant is internationaal georiënteerd, kent veel maakindustrie en heeft een goede positie in de transporten logistieke sector. Ook Brainport en innovatie zijn belangrijk voor Brabant. Tenslotte vindt er veel export plaats. Zij kan zich dus naast voor Nederland, ook specifiek voor Brabant sterk maken. Cora geeft aan dat ze voor iedereen goed benaderbaar wil zijn en de door Toine ingezette enthousiaste manier van het promoten van Europa wil voortzetten. Ze wil werken aan een takenpakket dat er voor Nederland toe doet. “We zijn de burger kwijtgeraakt op belangrijke Europese dossiers. Ik wil dan ook gaan voor een portefeuille waar de mensen zich druk over maken. En dan hebben we het over de euro, de pensioenen en het transport.”

“Was men op Brabant zo trots als een Fries, ‘t is daarom dat ik voor Cora kies” - Gerrit-Jan Swinkels, voorzitter SER-Brabant

Daarnaast wil ze nadrukkelijk feeling houden met de fractie in de Eerste en Tweede Kamer. Zij wil Brussel en Den Haag blijven verbinden. Maar al te vaak is de Tweede Kamer te laat, omdat de weten regelgeving in Brussel al geregeld is en er geen Haagse invloed meer mogelijk is. Dat terwijl de belangrijkste wet- en regelgeving uit Brussel komt. In Nederland tuigen wij regels zwaarder op onder het mom van ‘dat moet van Brussel’, terwijl het door nationale ambtenaren is bedacht. “Ik zal in mijn portefeuille zeker zorgen voor deregulering,” aldus Cora.

“Met Cora, haar kennis en inzet, en niet te vergeten haar bestuurlijke ervaring zowel in Den Haag als bij de provincie, hebben we straks in Europa en Brussel een stevige troef in handen” - Bert Pauli, gedeputeerde Noord-Brabant

Cora is ook kritisch op ’Europa’. Ze onderstreept de titel van het verkiezingsprogramma “Europa waar nodig”. Europa moet zich niet bezighouden met “flauwekul” en zich volledig belachelijk maken. Zij noemt discussies over olijfolie in kannetjes of hersluitbare flesjes, welke zwembroeken (strak of wijd) mannen mogen dragen en de idiote maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg met alle kosten van dien (200 miljoen per jaar). “We moeten geen geld over de balk gooien. Vaak ook worden subsidies verstrekt aan onbeduidende projecten, waarbij niemand controleert wat er met dat geldvoor het project gebeurd is.” Cora noemt Europa “zelfrijzend bakmeel”. Het wordt steeds maar groter en groter.

“Er zijn echter ook serieuze onderwerpen die van levensbelang zijn voor ons land. Nederland is een handelsland en profiteert van Europa”. Dereguleren, efficiëntie en effectiviteit zijn termen die Cora in de mond neemt als ze spreekt over haar toekomstige taak in Brussel. Cora vindt het ook wel spannend om in een internationale omgeving te gaan werken. Ieder land heeft zijn eigen politieke cultuur, het is voor haareen uitdaging om daarover iets te leren. Om te weten hoe je zaken doet met een Engelsman of een Deen. Zij beseft heel goed dat de smalle VVD-fractie moet samenwerken binnen de ALDE (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), maar ook daarbuiten. Ofschoon ze vloeiend Engels spreekt, is de ondersteuning vaak Frans georiënteerd. Ze gaat dan ook de “Nonnen in Vught” bezoeken om haar Frans bij te schaven. Kortom, Cora ziet het als een buitenkans dat zij haar steentje kan bijdragen daar waar de belangrijkste wet- en regelgeving vandaan komt: Brussel, maar 6 treinminuten verder dan Den Haag.

En dat werken in het middelpunt is zij de afgelopen jaren wel gewend. Zij had onder Rutte-1 een portefeuille in het hart van het gedoogakkoord: immigratie, integratie en asielzoekers. En onder Rutte-2 de sociale paragraaf waarvoor zij de afgelopen weken als onderhandelaar heeft opgetreden voor het door het Kabinet met andere partijen gesloten sociaal akkoord. Daarnaast is zij ook nog voorzitter van de vaste Kamercommissie Financiën. Het is dan ook duidelijk waar haar voorliefde voor de genoemde portefeuilles vandaan komt. Cora beseft heel goed dat Europa nog maar weinig leeft bij de kiezers. Om iets te veranderen moet je sterk vertegenwoordigd zijn. Daarom gaat ze voor 5 zetels. Ze roept juist de mensen op die kritisch zijn om te gaan stemmen. Ze is zelf ook kritisch; juist daarom wil ze graag naar Europa. Om er wat aan te doen.

“Brabant heeft met Cora een sterke liberale vrouw als vertegenwoordiger die Europa kan verbinden op landelijk, provinciaal en regionaal niveau.” - Ed van der Sande, voorzitter VVD Brabant

Het moet voor Cora echt anders. Zij doet een beroep op alle VVD-leden in Brabant om na de gemeenteraadsverkiezingen in de campagne-modus te blijven. Bij het schrijven van dit artikel (medio oktober) is haar kandidatuur nog voorlopig. Inmiddels is het congres gehouden en de ledenraadpleging achter de rug. Om die reden is Cora tijdens dit interview nogwat terughoudend over hoe zij haar campagne gaat inrichten. Hoe het ook zij: zij heeft de steun van de Brabantse VVD-leden hard nodig in de campagne. Zij heeft 17 gemeenten in Brabant als contactgemeenten en rekent op steun van alle afdelingen. Zij hoopt ook op een campagne vanuit de VVD Brabant. Kortom: na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de leden hun campagne-ervaringen opnieuw toepassen voor een goede VVD-vertegenwoordiging in Brussel. En Cora kan het niet duidelijker zeggen: ”Het is echt niet vanzelfsprekend dat Brabant weer zo’n mooie positie op de lijst kan innemen. Dat mag op het conto worden geschreven van de VVD-Brabant. Maar juist die bijzondere positie schept verplichtingen”.

[1] Artikel van Henk Peterse uit De Liberale Brabander nr. 4 van 2013, p. 2.