EU gaat voor groene groei

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, January 9 2014, 2:53.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Het Europees Parlement wil ambitieuze 2030-doelstellingen voor CO2-reductie, duurzame energie en energie-efficiëntie. Dat bleek de uitkomst van een gezamenlijke stemming van de industrie- en milieucommissie van het Europarlement op 9 januari 2014.

Ik ben blij met het resultaat. Het huidige systeem, met de drie doelstellingen voor 2020, heeft goed gewerkt en zetten we nu voort. Mijn voorstellen voor realistische doelstellingen die goed zijn voor groen, groei en banen, zijn meegenomen in dit rapport. Hiermee geven we een duidelijk signaal af.

Er liggen overtuigende argumenten voor de regeringsleiders om in te stemmen met nieuwe doelstellingen. Een onderzoek van de Europese Commissie komt uit op 645.000 nieuwe banen als we 40% minder broeikasgas uitstoten in 2030. Dat kunnen zelfs 1 miljoen banen worden als er een doelstelling voor duurzame energie bij komt. Door innovatie voor schone energievormen (zoals windmolens op zee) brengen we ook de kosten naar beneden.

Daarnaast is het belangrijk aandacht te geven aan de verdere Europeanisering van het energiebeleid. Een goed werkende energiemarkt werkt immers over grenzen. We zien op dit moment een renationalisatie van het energiebeleid, terwijl een gelijk speelveld en consistent beleid van belang zijn voor investeerders in duurzame energieprojecten.

Het goedgekeurde rapport geeft input aan de Europese Commissie, die op 22 januari met een definitief voorstel voor een 2030 energie- en klimaatpakket komt. Vervolgens zal in maart zal de EU Top van regeringsleiders in het teken staan van energie en duurzaamheid.