Europese Commissie wil duidelijke regels rond sociale rechten in het buitenland - Main contents
Vandaag publiceerde de Europese Commissie een gids die regels opstelt over het toekennen van sociale zekerheidsrechten aan EU-inwoners die naar een andere lidstaat verhuizen. Dit moet duidelijkheid verschaffen over wanneer EU-immigranten recht hebben op een uitkering wanneer ze in een andere lidstaat wonen. " Hoewel cijfers bewijzen dat maar weinig mensen in een andere lidstaat gaan wonen om misbruik te maken van sociale uitkeringen, wil de Commissie hiermee de bestaande regels verduidelijken en mogelijke twijfels wegnemen."
Het voorbije jaar flakkerde binnen de EU de discussie op over de wenselijkheid van het vrij verkeer van personen binnen de EU. In veel lidstaten bestaat de angst dat er na het openen van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren veel misbruik wordt gemaakt van sociale zekerheidsstelsels in andere landen. De Europese Commissie keurde vorige week het Duitse idee af om nieuwe migranten uit EU-lidstaten uit te sluiten van sociale uitkeringen.
"Het is belangrijk dat we de discussie over het vrij verkeer van personen voeren op basis van feiten. Cijfers tonen aan dat de overgrote meerderheid van EU-migranten naar het buitenland trekt om te werken en niet om te profiteren van de sociale zekerheid. Het huidige debat is veelal gevoed door ongefundeerde angst, niet door cijfers. Zomaar discrimineren op basis van nationaliteit kan dus zeker niet."
"Toch kunnen we niet ontkennen dat er wel degelijk problemen zijn die een duidelijke aanpak vereisen. Met deze gids erkent de Commissie deze problemen rond arbeidsmigratie en verduidelijkt ze de speelruimte die lidstaten hebben om dit aan te pakken. Het is een goed initiatief maar geen wondermiddel: verdere Europese discussie is nodig."
Deze gids is één van de vijf maatregelen die de Europese Commissie in november aankondigde om vrij verkeer van personen in Europa te stimuleren. De komende maanden komt de Commissie ook nog met richtlijnen om mogelijke schijnhuwelijken te voorkomen.