Ondergrondse CO2-opslag schuift milieuproblematiek onder het vloerkleed - Main contents
Vandaag stemde het Europees Parlement in Straatsburg voor een rapport over de toekomst van CO2-opslag. Judith Merkies, PvdA-Europarlementariër, deelt niet het enthousiasme dat veel parlementariërs voor deze techniek hebben: "In Nederland hebben we geleerd van het fiasco van Barendrecht: publieke steun voor CO2-opslag is nihil. Beleidsmakers die publiek geld willen investeren in het opslaan van CO2, zouden juist geld in kansrijke duurzame technieken moeten steken"
Mede door de sterk gegroeide uitstoot van CO2 hebben we een toenemend klimaatprobleem. Het zogenaamde Carbon Capture and Storage (CCS) biedt hier volgens sommigen een antwoord op. Het is een techniek waarbij CO2 wordt geïsoleerd, vloeibaar wordt gemaakt en wordt opgeslagen onder de grond, zodat het definitief uit ieders zicht en beschikbaarheid is.
"Met CO2-opslag lossen we het probleem niet op, maar schuiven we het bijna letterlijk onder het vloerkleed", zegt Judith Merkies. "Daarnaast ben ik bezorgd over de aansprakelijkheid wanneer er iets mis gaat. We moeten beseffen dat CO2 voor eeuwig opgeslagen ligt. Wie draait ervoor op als er over 10, 100 of 250 jaar iets fout gaat?"
Merkies: "Een infrastructuur voor CCS bouwen is daarnaast een buitensporige investering. Het kostte ons 150 jaar en biljoenen euro´s om onze huidige energie-infrastructuur op te bouwen: grondstoffen uit de grond halen, vervoeren, verwerken en leveren. Voor CCS is precies de omgekeerde route nodig. De tijd en het geld dat daarvoor nodig is moet niet worden onderschat."
Merkies erkent dat CO2-opslag kansen biedt voor de zware industrie, maar vindt dat hiervoor geen publiek geld moet worden gebruikt: "Wij kunnen iedere euro maar één keer uitgeven. Daarom zie ik liever dat er geld wordt geïnvesteerd in duurzame technieken. "
Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/666465