Meer aktie nodig voor stagnerende binnenvaart

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, January 9 2014, 3:03.

Brussel moet meer concrete actie ondernemen om de belangrijke binnenvaart vooruit te helpen. De sector moet weer concurrerend worden. De twee wetsvoorstellen waarvoor ik rapporteur ben in het Europees Parlement zijn daarom zeker een stap in de goede richting. Toch zal de Europese Commissie met meer concrete voorstellen moeten komen om de binnenvaartsector er weer bovenop te helpen.

Om het belang van een gezonde binnenvaart in het Europees Parlement onder de aandacht te brengen hield de transportcommissie op mijn verzoek een hoorzitting over het Naiades II actieprogramma en de twee bijbehorende wetgevingsvoorstellen. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit de sector kregen hier de kans om samen met de aanwezige europarlementariërs en vertegenwoordigers van de Europese Commissie te zoeken naar concrete oplossingen.

De sector heeft het momenteel moeilijk, vooral vanwege overcapaciteit en krappe kredietverlening. Innovatie van schepen en motoren kost veel geld, zo veel zelfs dat binnenvaartschippers er vaak van af zien. Daarom is onderzoek naar goedkopere efficiëntere en schonere motoren cruciaal. We moeten zorgen dat de binnenvaart beter wordt aangesloten op wegen, spoorrails en vliegvelden, zodat we intermodaal vervoer kunnen bevorderen. Ook moeten de Donau en de Elbe beter worden verbonden met de Rijn en moeten bottlenecks zo snel mogelijk worden weggenomen. In februari zal het parlement een uitgebreide resolutie aannemen om heel concrete actie te eisen van de Europese Commissie