'Landen moeten noodfonds VN structureel spekken'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, January 15 2014.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Alle landen van de Verenigde Naties, waaronder ook Nederland, moeten structureel geld storten in het noodhulpfonds van de VN. Alleen dan kan goed hulp worden geboden aan landen in nood. Dat zal VVD-Kamerlid Han ten Broeke donderdag inbrengen in het debat over Syrië in de Tweede Kamer.

De noodhulp die landen als Nederland bieden, is vaak een 'noodsprong', zegt Ten Broeke. Geld wordt pas gegeven wanneer het crisis is. De VN kunnen daardoor moeilijk plannen waarmee ze te hulp schieten omdat ze niet weten hoeveel geld ze eigenlijk te besteden heeft, aldus het Kamerlid.

Het zijn bovendien altijd dezelfde landen die in geval van nood in de buidel tasten, stelt Ten Broeke. Ook daar wil hij vanaf.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt steunt dat plan. Hij wil verder dat Nederland er bij de VN op aandringt dat bij gesprekken over Syrië niet alleen de groepen met veel wapens aan tafel zitten maar ook minderheden als christenen en Koerden. "Anders komen zij permanent in vluchtelingenkampen terecht, worden ze uit het land verdreven en wordt Syrië een fundamentalistische staat", aldus Omtzigt. "Dat is buitengewoon onwenselijk."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma kondigt aan nogmaals een oproep te doen meer Syrische vluchtelingen in Nederland op te vangen. Hij kreeg met dat verzoek eerder nul op het rekest.

Algemeen overleg Syrië 16 januari 2014 20.00 - 23.00 uur