Radiocolumn december 2013: Dementie de wereld uit - Main contents
Het goede nieuws is, dat we allemaal ouder worden. We gebruiken gezond voedsel, bewegen meer en maken gebruik van de verbeterde gezondheidszorg. Daar staat echter tegenover, dat een steeds groter deel van de ouderen te maken krijgt met een sterke achteruitgang van de kwaliteit van leven. Eén van de spelbrekers is de verouderingsziekte dementie, een tot nu toe ongeneeslijke ziekte. Ik zet me daarom in voor extra geld voor onderzoek naar een medicijn tegen dementie.
Aanleiding voor dit initiatief is een besluit van de G8. Dit is een overleg van de wereldleiders van de grootste industrielanden. In het verleden hebben ze steun gegeven aan een medicijn tegen aids. Met een succesvolle doorbraak als resultaat. Onlangs hebben ze besloten zich gezamenlijk in te zetten voor een medicijn, dat dementie geneest en de symptomen tegen gaat.
De verouderingsziekten zijn tot nu toe in verhouding onderbelicht gebleven. Het is de hoogste tijd meer geld en energie te steken in onderzoek en de methoden van behandeling. Dit soort onderzoek kost tijd en is ingewikkeld. Maar net als op andere terreinen moeten we hier niet aarzelen. Omdat de Europese Unie deelneemt aan de G8, zal ik in Brussel het debat over gezamenlijk onderzoek naar dementie stimuleren. Daarmee sluit ik aan bij de Europese ouderenorganisaties, die eind vorig jaar al aan de bel trokken.
Op dit moment lopen er in een viertal Brabantse gemeenten (Oisterwijk, Waalwijk, Bladel en Steenbergen) initiatieven in het kader van het internationale project “Dementievriendelijke gemeente”. Partners, naasten en mantelzorgers nemen hier met de professionele krachten het voortouw. De doelstelling van het project is mensen met dementie zoveel mogelijk mee te laten doen. De ervaringen met dit project zijn positief. Ook hier geldt dat voldoende beweging van lichaam en geest een positieve uitwerking heeft. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen; dat geldt voor u en voor mij.
Meer informatie: