Kamercommissie wil naar Iran

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, January 17 2014.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De Tweede Kamerleden die zich bezig houden met Buitenlandse Zaken willen dit voorjaar een bezoek brengen aan Iran. Ze willen in het land een beter beeld krijgen van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zegt dat naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De reis is aan de orde geweest in de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken en het reisdoel wordt door alle partijen gedeeld, aldus Servaes. Welke partijen uiteindelijk mee gaan, is nog niet duidelijk.

SP-Kamerlid Harry van Bommel, die naar eigen zeggen het initiatief nam voor de reis, zegt dat de Iraanse autoriteiten met de komst van de Iraanse president Hassan Rohani de afgelopen tijd welwillend zijn gebleken om buitenlandse delegaties te ontvangen. In De Telegraaf zegt hij dat er volgens hem ook ruimte is om te onderhandelen over mensenrechten met de Iraanse autoriteiten. Servaes laat dat voor rekening van zijn SP-collega.

Ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke betwijfelt zeer of er met Iran over mensenrechten valt te onderhandelen. ,,Iedereen ziet een lachende Rohani (foto), maar het aantal ophangingen is, ook onder hem, alleen maar weer toegenomen. Ik zou al blij zijn als de onderhandelingen tussen Iran en de internationale gemeenschap over de inperking van hun nucleaire ambities tot een goed akkoord leidt. Dat akkoord ligt er bepaald nog niet!"