Radiocolumn januari: Rijksfinanciering lokale omroep brug te ver

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, February 5 2014, 17:12.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Dagelijks krijgen we nieuws en beelden uit alle windstreken. De wereld wordt daardoor kleiner, als was het een dorp. Door gebruik te maken van sociale media zoals Twitter en Skype, kunnen we er een persoonlijke tint aan geven. Aan de andere kant is er behoefte aan onafhankelijke lokale nieuwsvoorziening. De lokale omroepen staan voor de uitdaging deze behoefte op een eigentijdse manier in te vullen. Hierbij past geen centrale financiering door Den Haag.

Afgelopen jaren heb ik volop ervaring met de lokale omroep opgedaan. Al drie jaar verzorg ik maandelijks een radiocolumn, die door zo’n 15 lokale stations in Brabant wordt uitgezonden. Brede onderwerpen zoals het boren naar schaliegas of privacy op het Internet worden door mij besproken. Ik geef mijn visie op de betekenis voor de lokale situatie in de Brabantse gemeenten of voor de gemiddelde burger in deze provincie. Regelmatig levert dit reacties van luisteraars op.

Het kabinet heeft het voorstel gedaan de financiering van de lokale omroepen te centraliseren. Het lijkt mooi. Maar er zitten volop adders onder het gras. Het gaat goed tot de eerstvolgende bezuiniging. Vraag dit maar eens aan Hilversum. Laat gemeenten verantwoordelijk zijn voor deze lokale taak. Den Haag moet zorgen voor goede wettelijke afspraken over onafhankelijkheid, publieke berichtgeving en transparantie.

Er liggen voor de lokale omroepen volop kansen. Als de lokale stations meer gaan samenwerken, blijven de lokale vrijwilligers aan zet. Dit past bij de behoefte aan kleinschaligheid in een groter verband. Een ontwikkeling die we ook terugzien in de opkomst van de lokale coöperaties voor zorg en energieopwekking. Een andere kans ontstaat, als de lokale radiostations een plek weten te geven aan de nieuwe media, zoals Twitter of app’s. Dit kan jongeren over de streep halen zich ook in te zetten als vrijwilliger. Maar ook actieve 60-plussers zien de waarde van de nieuwe media.

De komende gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende collegevorming zijn een goede reden het lokale karakter van de lokale omroep onder de aandacht te brengen. Eigentijdse informatievoorziening die open, betrokken en transparant is, blijft van belang voor de lokale gemeenschap, maar ook voor het gemeentebestuur.

Wilt u met mij of uw lokale omroep over dit onderwerp in gesprek, kijk dan voor contactgegevens elders op deze website of op de website van uw lokale station.

Lees verder: