VVD: Geen uitbreiding mankracht en middelen bij NVWA

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, February 6 2014, 1:48.

De afgelopen jaren hebben diverse incidenten en crises aangetoond dat het toezicht van de NVWA verbetering en versterking behoeft. De staatssecretaris van EZ en de minister van VWS hebben daarom een plan van aanpak opgesteld orde op zaken te stellen binnen de organisatie. Om deze plannen te financieren stellen zij voor om de opgelegde taakstellingen terug te draaien en de heffingen voor het bedrijfsleven fors te verhogen. Dat laatste is een schop tegen het zere been van de VVD.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: “De rekening wordt eenzijdig neergelegd bij het bedrijfsleven. De VVD heeft in de debatten steeds gepleit om eerste orde op zaken te stellen binnen de NVWA voordat besluiten zouden worden genomen over extra mankracht en middelen. Ik ben dan ook teleurgesteld dat het kabinet anders heeft besloten. Voorgesteld wordt de heffingen voor het bedrijfsleven aanzienlijk te verhogen zonder dat is aangetoond dat de organisatie en dienstverlening ook echt op orde is. Dit kan een nekslag betekenen voor verschillende sectoren.”

De VVD zal er in het debat voor pleiten dat eerst de interne organisatie van de NVWA op orde moet worden gebracht zoals het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden en het op orde brengen van het ICT-systeem. Lodders: “Ik ben van mening dat eerst deze voorstellen moeten worden geïmplementeerd voordat gesproken kan worden over uitbreiding van mankracht en middelen. Ik ben er van overtuigd dat alleen op deze manier de NVWA haar slagkracht kan vergroten. Als namelijk nu gelijk ook extra capaciteit en financiering beschikbaar wordt gesteld, is de kans groot dat de organisatie op dezelfde manier blijft werken.”

Tot slot zal de VVD bezwaar maken tegen het besluit van de staatssecretaris om QLL (private kwaliteitssysteem voor diertransporten) in te trekken. Dit besluit leidt ertoe dat de privileges voor de sectoren worden ingetrokken en dat de overheid het toezicht op de diertransporten zelf gaat uitvoeren. Dit betekent een forse kostenpost voor het bedrijfsleven en een aantasting van het dierenwelzijn. Kamerlid Helma Lodders zal de staatssecretaris proberen ertoe te bewegen af te zien van haar besluit en de taken over te brengen naar het private kwaliteitssysteem van de primaire sector.