Han ten Broeke over gesprek met Fahmy

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, February 6 2014, 2:02.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De uit Egypte gevluchte Nederlandse journaliste Rena Netjes zal een eerlijk proces krijgen in Caïro. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zei dat in Den Haag, na een besloten gesprek met Tweede Kamerleden.

Politiek redacteur Hans Verbeek sprak met de voorzitter van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken, Han ten Broeke: terugluisteren

Netjes ontvluchtte Egypte twee dagen geleden nadat bekend werd dat ze door de Egyptische overheid wordt verdacht van terrorisme. Fahmy, de minister van Buitenlandse Zaken, was tijdens zijn bezoek aan Nederland terughoudend over de verdenking en wilde het woord 'terrorist' niet in de mond nemen. "Ik categoriseer niemand bij welke aanklacht dan ook. Het hof zal beslissen wie wat heeft gedaan, wie onschuldig is en wie schuldig.''

De minister probeerde zijn beste beentje voor te zetten, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Hij schildert Egypte af als een land vol persvrijheid, vrijheid voor journalisten en een eerlijke rechtspraak. Hij verzekert dat, dat Rena Netjes ook te wachten staat." Ook kondigde Fahmy aan dat Netjes, die in Egypte werkte als correspondent voor ondermeer BNR en Het Parool, het onderzoek naar haar proces in Nederland mag afwachten.

Nuttig

Han ten Broeke, voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, noemde het een 'nuttig gesprek'. "De minister heeft aangegeven dat ook hij zag dat er problemen waren met betrekking tot de veiligheid van buitenlandse journalisten en dat hij zelf ook initiatieven heeft genomen om daar verbeteringen in aan te brengen. maar dat ging meer over de generieke situatie in Egypte."

Wat Rena Netjes betreft heeft de minister laten weten 'in ieder geval' te zullen onderzoeken hoe haar naam op de lijst met twintig terreurverdachten is terechtgekomen. "Hij gaf daarbij wel aan dat zij, als er een aanklacht ligt, eerst moet afwachten hoe die is geformuleerd. Mocht de uitspraak van het proces zo zijn dat ze onschuldig wordt bevonden, waar wij allemaal van overtuigd zijn, dan moet ze gewoon weer haar werk kunnen doen. Zoveel gaf hij aan", aldus Ten Broeke.

Of dit ook betekent dat Netjes terug mag naar Egypte, wilde Fahmy niet hardop zeggen. Ten Broeke: "Daarvoor moet eerst een rechterlijke uitspraak volgen als de aanklacht wordt doorgezet. Mevrouw Netjes heeft eerder een soortgelijke situatie meegemaakt waarbij er een aanklacht tegen haar werd geformuleerd en waarbij ze zelfs even in de gevangenis heeft gezeten. Gelukkig werd ze vrijgesproken. Wij hopen natuurlijk dat het nu op eenzelfde manier afloopt."