Speciaal voor de Ossenaren: de column van Café Zout

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Tuesday, February 11 2014, 3:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

Door Rene van der Lee, 9 februari 2014

Europa.

We moeten het vanmiddag hebben over Europa, het is niet anders.

De feiten liggen ook gewoon op tafel. Ook Oss hoort bij Europa. Net zoals Thessaloniki in Griekenland en Plovdiv in Bulgarije.

Maar de liefde voor Europa staat hier in Oss op een verdomd laag pitje.

Wie op zoek gaat naar Ossenaren die warme gevoelens koesteren voor Europa, komt er snel achter dat dat een heidens karwei is.

Laten we even een paar zaken de revue passeren.

Jan Marijnissen, de bekendste Ossenaar, was in 2006 de aanvoerder van de nee-zeggers bij het referendum over de Europese Grondwet. Ik weet niet of collega Jan Tromp het nog gecheckt heeft, maar ik heb me laten vertellen dat sindsdien in alle kantines van de Europese Unie de tomaat op de zwarte lijst staat.

Ook de Unox-fabriek houdt er een zeer nationalistisch reclamebeleid op na. Vrijwel het volledige budget gaat op aan het uitdelen van oranje mutsen tegen de kou. Het gerucht gaat dat de medewerker die eens voorstelde om blauwe mutsen te maken met gele sterretjes, in een volle ketel bruine-bonensoep is gesmeten. Nooit meer iets van gehoord.

FC Oss dan. Je hoort mij niet zeggen dat die club helemaal geen ambities heeft, maar FC Oss in verband brengen met de Champions League, dat zouden ze zelfs bij De Efteling te dol vinden.

En nou we het toch over voetballen hebben: herinnert u zich John S. nog? Precies, dat is de Ossenaar die in 1987 bij een kwalificatiewedstrijd van het Nederlandse Elftal een bom gooide naar de keeper van Cyprus. Alles om te voorkomen dat Oranje een jaar later mee zou doen aan het Europees Kampioenschap. Ik bedoel maar.

De aversie tegen Europa zit er al lang in bij de Ossenaren. Toon de Soep, de legendarische leider van de Bende van Oss, had ook een zeer beperkte actieradius. Bendeleden die voorstelden om ook eens in een ander land een brute roofoverval te plegen, werden onmiddellijk geliquideerd. In Brabant was er genoeg te plunderen, waarom zou je het dan verderop gaan zoeken?

Oss heeft ook nooit een Europese partnergemeente gehad. De enige jumelage die er ooit was, was met Aalst in België.

Met de bus is dat anderhalf uur rijden.

Het doet me dan ook deugd dat ik hier, als eerste kan melden, dat er plannen zijn om Oss uit de Europese Unie te laten stappen. Niemand minder dan Joop van Orsouw, oud-wethouder en thans fractievoorzitter van Beter Oss, heeft onderzoek laten doen naar de gevolgen van zo’n stap, ook wel de Oxit genoemd. Joop heeft het onderzoek laten verrichten door het gerenommeerde bureau van Butje de Reus.

Joop wil zelfs nog een stap verder gaan. Voor de Osse economie acht hij het beter dat de stad ook uit het Koninkrijk der Nederlanden stapt. Zeker nu allerlei dorpen op eigen initiatief de aansluiting zoeken bij Oss, is de stad groot genoeg om op eigen benen te staan. “We kunnen het makkelijk zonder die bureaucratische geldverkwisters uit Den Haag”, zo stelt de voorman van Beter Oss.

Het vertrek uit het koninkrijk schept ook ruimte voor het aanstellen van een president. Met het oog op de crisis in de woningmarkt is het essentieel dat de nieuwe president een makelaarsdiploma heeft, aldus Van Orsouw. Hij voegde hier aan toe dat, als het volk het wil, hij bereid is om deze zware taak op zich te nemen. “Ik ben tenslotte ook al president van de Stichting Carnaval geweest.”

Omdat Oss straks ook een eigen inlichtingendienst nodig zal hebben, heeft Joop aan de Burgwal al een offerte aangevraagd bij Beter Horen. In de wandelgangen wordt vleeshandelaar Willy Selten genoemd als eerste Osse minister van Landbouw, vechtsporter Remco Pardoel is de beoogd minister van Defensie.

Eigenlijk rest er nog maar één vraag: wat doen we met Wim van der Camp?

Deze boerenzoon uit Oss zit al sinds 2009 in het Europees Parlement. Voor een Ossenaar is dat al bizar, maar nog vreemder is dat hij er na vijf jaar nog steeds geen genoeg van heeft. Van het CDA, heeft Wim al heel wat signalen gekregen dat ze willen verjongen, dat ze hem eigenlijk zat zijn, maar Wim wil door.

Volgens betrouwbare bronnen heeft dat ook te maken met het feit dat ie het zo lekker vindt om met zijn motor op en neer te scheuren tussen Den Haag en Brussel, maar het blijft een raadsel.

Wat doen we met Wim?

President Van Orsouw zou hem natuurlijk kunnen vragen als minister van Buitenlandse Zaken, maar het Europese verleden van Van de Camp ligt toch te zwaar op de maag bij de Osse bevolking. “Wim is voorgoed besmet”, zo wordt gefluisterd in de kringen van Beter Oss.

Als u het niet verder vertelt, kan ik hier verklappen dat er een oplossing in de maak is voor het probleem-Van de Camp. In een geheime ontmoeting in ’t Vunderke in Macharen hebben Joop van Orsouw en Jan van Loon besloten dat Van de Camp straks directeur van het Jan Cunen Museum moet worden. “Het is best een beetje sadistisch, maar Van de Camp heeft het er zelf naar gemaakt”, gniffelde Van Loon.

Van de Camp zal ieder jaar dertig procent moeten bezuinigen op het museum, net zolang tot er alleen nog het staatsieportret van de president hangt. “Zo doen we dat in Oss met eurofielen”, glimlachte Joop van Orsouw.

Zelf heb ik hierop nog maar 1 ding te zeggen: welkom terug in Oss, Wim!