Vragen over de hervorming van Israëlische arrestatieprocedures op de Westelijke Jordaanoever

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, February 19 2014, 2:11.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke
Schriftelijke vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de hervorming van Israëlische arrestatieprocedures op de Westelijke Jordaanoever

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht "Chief West Bank Prosecutor says IDF may end long-standing night arrests of Palestinians" 1)?

Vraag 2

U heeft meerdere malen met de Kamer van gedachten gewisseld over aandachtspunten van Israëlische arrestatiemethoden op de Westelijke Jordaanoever. Op 25 juni 2013 heb ik in het mondelinge vragenuur gewezen op de noodzaak van hervorming van de kinderrechtspraak, onvoorwaardelijke aanwezigheid van een advocaat en indien mogelijk ouders, videoregistratie van het verhoor en beëindiging van nachtelijke arrestaties. Recent heeft het Israëlische leger naar aanleiding van een UNICEF-rapport uit maart 2013 aangekondigd minderjarige verdachten te laten berechten door gespecialiseerde rechters en speciale kinderrechtspraak toe te passen. Hoe beoordeelt u deze operationele pilot van het Israëlische leger, onder meer bedoeld om te experimenteren met een alternatief voor nachtelijke arrestaties? In hoeverre beschouwt u de pilot als een stap in de goede richting?

Vraag 3

Klopt het dat u en andere vertegenwoordigers van de regering de Israëlische arrestatie- en vervolgingspraktijk in de Palestijnse gebieden eerder bij de Israëlische regering hebben aangekaart? Zo ja, bent u van mening dat de Israëlische regering zich ontvankelijk heeft opgesteld voor de kritiek van bevriende regeringen inzake vervolgingsprocedures op de Westelijke Jordaanoever? In hoeverre beschouwt u de pilot als een goed voorbeeld van deze ontvankelijkheid?

Vraag 4

Klopt het voorts dat slechts 30 van de 1000 in 2013 gearresteerde minderjarigen melding hebben geklaagd over hun behandeling 2)? Hoe beoordeelt u dit cijfer?

Vraag 5

Bent u, in het kader van de Nederlandse wens om de rechtspositie van de Palestijnen te verbeteren en de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te laten slagen, bereid deze pilot in uw contacten met de Israëlische regering toe te juichen? Bent u tevens bereid Hogere Vertegenwoordiger Ashton te verzoeken hetzelfde te doen?

1) http://www.jpost.com/Defense/EXCLUSIVE-Chief-West-Bank-Prosecutor-says-IDF-may-end-long-standing-night-arrests-of-Palestinians-341749

2) http://www.jpost.com/Defense/Only-30-out-of-1000-Palestinian-minors-arrested-in-2013-filed-abuse-complaints-341907

Foto: IDF arresteert Palestijnse verdachte op de Westelijke Jordaanoever