VVD: doe Rusland handreiking inzake Oekraïne

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, February 20 2014, 2:11.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Kamerlid Han ten Broeke van de VVD wil dat de Europese Unie inzake de Oekraïne een handreiking doet richting Rusland.

‘We moeten vreedzame co-existentie bepleiten. Het gaat om zelfbeschikking van de Oekraïne. Het land wordt geen lid van de Europese Unie, maar een samenwerkingsakkoord met de EU kan vandaag getekend worden als Oekraïne aan de voorwaarden voldoet.’

Dit zei Ten Broeke donderdagochtend tijdens een kort debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Timmermans reist later donderdag af naar Brussel om met zijn EU-collega’s te overleggen over de situatie in Oekraïne. Het Haagse debat is nog gaande, de minister moet nog reageren.

In Brussel treft Timmermans ook zijn collega’s uit Frankrijk, Duitsland en Polen. Die waren donderdagochtend in Kiev om overleg te voeren met zowel de regering als de oppositie in de Oekraïne. Die gesprekken gingen volgens de BBC echter niet door omdat de situatie te gevaarlijk werd geacht. Diplomaten zeggen dat de bewindslieden Kiev inmiddels weer hebben verlaten.

Ten Broeke bepleit een coherente Brusselse boodschap, waarin alle geweld wordt veroordeeld en met consequenties voor de verantwoordelijken voor het geweld. Die boodschap moet zijn afgestemd met de VS. Hij bracht in herinnering dat Nederland de derde investeerder in de Oekraïne is en de achtste importeur. Er zijn 250 Nederlandse bedrijven actief in het land.

Lees hier het hele artikel (abonnees)

Foto: Han ten Broeke tijdens debat over Oekraïne