Witteboordencriminaliteit stevig aanpakken

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Thursday, February 20 2014, 3:17, column.
witte boorden 3
Bron: Blog Aukje de Vries

De VVD wil witteboordencriminaliteit stevig aanpakken, net als andere criminaliteit. Witteboordencriminaliteit ondermijnt het vertrouwen in de economie en de financiële sector. Voorop staat dat witteboordencriminaliteit niet mag lonen. De personen die de fout in gaan moeten opgespoord, vervolgd en berecht worden. Winsten en financieel voordeel moeten afgepakt worden en recidive (herhaling) moet worden voorkomen. De straffen voor witteboordencriminaliteit moeten ook omhoog.

WNL-radio Haagse Lobby >>>

Bij het debat over de Libor-schandaal heeft VVD-Kamerlid Aukje de Vries een motie ingediend over het strafbaar stellen van manipulatie van de Libor-rente. Wat de VVD betreft horen de frauderende handelaren en betrokkenen te worden vervolgd via het strafrecht. Daarom moet het strafrechtelijk instrumentarium worden uitgebreid. Het vertrouwen in de financiële sector heeft weer door de Libor-affaire een flinke deuk opgelopen en dat is de betrokkenen aan te rekenen.

Maar de VVD doet meer om de witteboordencriminaliteit aan te pakken. Zo ligt er inmiddels een wetsvoorstel van VVD-minister Opstelten om de mogelijkheden voor het bestrijden van financieel economische criminaliteit te verruimen en komt er nog een voorstel om het boete-instrumentarium voor marktmisbruik fors uit te breiden. Het wordt mogelijk om een boete van 15% van de jaarlijkse omzet op te leggen. Het manipuleren van benchmarks zoals Libor komt onder de regels ter voorkoming van marktmisbruik.

De “boete” van 70 miljoen euro die de Rabobank heeft gekregen voor de Libor-affaire is één van de hoogste in Nederland. Het gaat hier om de instelling, de onderneming. Wat de VVD betreft moeten de onderneming en de mensen die strafbare feiten plegen uit elkaar gehouden worden. Een bank kan je niet in de gevangenis zetten. Voor de mensen die strafbare feiten plegen, geldt voor de VVD dat deze vervolgd moeten worden. Het Openbaar Ministerie moet natuurlijk beslissen of ze de zaak rond kunnen krijgen en is daarin uiteindelijk onafhankelijk.