Overheid moet meer vertrouwen op sector

Source: R.J. (Rudmer) Heerema i, published on Thursday, November 21 2013.

‘Overheid moet meer vertrouwen op sector’

Rudmer Heerema (35) is de nieuwe woordvoerder natuur en dierenwelzijn van de VVD in de Tweede Kamer. Hij kwam na het zomerreces in de Kamer en nam het natuurdossier over van Pieter Litjens.

Heerema was tot voor kort directeur en oprichter van het Expertisecentrum Onderwijs en Topsport en fractievoorzitter van de VVD in Alkmaar. Met natuur had hij eerst niet veel, geeft hij toe. “Maar ik vind dat mensen het beste uit zichzelf moeten halen. Ik vind het juist een uitdaging om me zo snel mogelijk in te werken op een terrein waar ik minder bekend ben. Ik wil zo snel mogelijk resultaten boeken. Ik wil echt iets gaan betekenen voor mensen in dit dossier.”

Wat is uw inzet op natuurbeleid?

“Ik wil geen nationale koppen op EU-regelgeving. Ondernemers in de omgeving van natuurgebieden moeten ruimte krijgen om te ondernemen. Het is laveren om met de coalitie tot een akkoord te komen over het natuurbeleid.”

U wilt minder regels. Welke taak heeft de overheid op natuurgebied?

“Als je hoort hoeveel boeren al doen om de natuur en het landschap te beheren, is er geen overheid nodig om dit te stimuleren. We moeten als overheid meer vertrouwen geven aan de sector. Dan komt het wel goed.”

U zegt dat er geen stimulans nodig is. Betekent dit ook geen subsidies voor natuurbeheer?

“Subsidie verstrekken voor agrarisch natuurbeheer moeten we niet op voorhand doen. We moeten eerst kijken wat nodig is voor we aan de slag gaan. We moeten nagaan of er andere verdienmodellen mogelijk zijn. Misschien is het nodig om subsidie te geven, maar wel nadat gekeken is of het anders kan.”

Wat vindt u van de extra bezuinigingen op natuur?

“Kwaliteit gaat voor kwantiteit. We kunnen beter een paar gebieden goed beheren, dan veel natuur hebben en dit verwaarlozen. We moeten niet vergeten dat het crisis is, dat is overal merkbaar.”

Bron: Boerderij 27 september 2013 door Mariska Vermaas