VVD Tweede Kamerleden Lodders en De Vries bezoeken Friesland

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, February 26 2014, 1:58.

Op donderdag 27 februari bezoeken VVD-Tweede Kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries een aantal bedrijven in Friesland. Helma Lodders is voor de VVD landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer. Friezin en waddenwoordvoerder Aukje de Vries was, voordat zij Kamerlid werd, Lid van de VVD Statenfractie in Friesland. De werkbezoeken zijn onderdeel van een serie bijeenkomsten van de VVD gericht op de agrarische sector in het kader van de Gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens hun bezoek aan de provincie Friesland zullen Lodders en De Vries vergezeld worden door VVD-kandidaat voor het Europees Parlement Jan Huitema.

Het eerste werkbezoek wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en vindt plaats vanaf 11.00 uur in een ganzen gedooggebied in natuurgebied de Deelen. De schade die wordt aangericht door ganzen is een groot probleem voor veel agrarische ondernemers. Tijdens dit werkbezoek zal onder meer worden gesproken over stand van zaken en mogelijke oplossingen voor de ganzenproblematiek. VVD-Statenlid Franke Doting en Zwany van Brussel-Wybenga, raadslid voor de VVD in Heereveen, zullen ook bij het werkbezoek aanwezig zijn.

In de middag brengt het gezelschap een bezoek aan Friesland Campina in Leeuwarden. Hierbij is ook VVD-raadslid Harry Bevers uit Leeuwarden aanwezig. Onderwerp van gesprek zal onder meer het mestplan van NZO en LTO zijn en gerelateerde onderwerpen zoals melkveerechten, het melkquotum en de rol van de melkveehouderij in de groeiende voedsel vraag. Aansluitend aan het bezoek aan Friesland Campina zal de VVD delegatie naar een melkveehouderij in Tietjerk gaan om daar met de melkveehouder het melkproces te bekijken en uit te voeren. Tijdens dit bezoek wordt de lokale VVD vertegenwoordigd door Johannes Bosgra, campagneleider voor de VVD Tytsjerksteradiel.

’s Avonds wordt het programma afgesloten met een politiek café in Sneek. Hier zal VVD-Statenlid Franke Doting de Kamerleden en Jan Huitema vergezellen. De bijeenkomst start om 20.00 uur, is openbaar en vindt plaats in het Van der Valk hotel in Sneek.

Lodders en De Vries kijken uit naar het bezoek aan de provincie Friesland. Lodders: "De agrarische sector is een belangrijke sector die Nederland kan helpen om sterker uit de crisis te komen. De sector zorgt bovendien voor 10% van onze banen. Met mijn agrarische achtergrond weet ik dat ondernemers te maken hebben met veel onnodige en knellende regels. De Vries vult aan: ”We roepen tijdens de campagne provinciale en lokale overheden op om te komen tot minder regels en meer flexibiliteit zodat ondernemers weer de ruimte krijgen om te ondernemen. Het uitgangspunt bij het opstellen van regels moet zijn het nationale minimum is het provinciale en gemeentelijke maximum.”

26 februari 2014

Vragen over deze en aankomende bijeenkomsten en verzoeken tot interviews: Eva van der Bruggen (06-24095902)