Troika rapport maakt balans op over crisishulp Eurozone - Main contents
Het Parlement heeft een evaluatierapport opgesteld over de crisishulp aan programmalanden Cyprus, Portugal, Ierland en Griekenland in de afgelopen jaren.Het rapport spreekt zich uit over de manier waarop de Commissie, de ECB en het IMF (de Troika) samen hebben gewerkt met de nationale overheden om herstelmaatregelen door te voeren. Afgelopen maandag, 24 februari, stemde de Economische Commissie in het Europees Parlement over dit evaluatie rapport.
De Troika is een samenwerking tussen de Commissie, ECB en het IMF, ingesteld om de acute noodsituatie waarin Portugal, Cyprus, Ierland en Griekenland zich in bevonden te herstellen en 'besmetting' naar de rest van de Eurozone te voorkomen. Samen met de regeringen en parlementen van deze programmalanden heeft de Troika in de afgelopen jaren gewerkt aan het opstellen en uitrollen van herstelprogramma's. Nu dit verband een aantal jaar bezig is, heeft het Parlement de activiteiten van de Troika geëvalueerd. Om hierover een oordeel te kunnen vellen zijn er door Parlementsleden werkbezoeken afgelegd en zijn vertegenwoordigers van de drie Troika-leden gehoord in het Parlement.
Het parlement geconstateerd dat er al ver voor het uitbreken van de crisis structurele problemen waren in de programmalanden. Hiermee geeft het rapport een duidelijk signaal af dat de crisissituatie voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van de betreffende lidstaten zelf. De inzet van de Troika was erop gericht deze structurele problemen aan te pakken door middel van hervormingen en bezuinigingen om zo de landen het gereedschap in de hand te geven om uit de crisis te komen. Het lijkt erop dat de hervormingen die doorgevoerd zijn hun vruchten af beginnen te werpen. De economie lijkt zich langzamerhand te herstellen, dit is mede dankzij de inspanningen van de Troika. Vooral Griekenland blijft een 'zorgenkind' al verbetert de economische situatie ook daar. Betrokkenheid van nationale parlementen en het Europees parlement is belangrijk voor de democratische legitimatie.
De constatering dat de Troika een ad hoc constructie is, die in een continue veranderende situatie moest opereren, is een juiste. We waren niet voorbereid op de crisis, maar ondanks dat heeft de Troika aanpak gewerkt, al is er ook kritiek op onderdelen. Tijdens de crisis is met vallen en opstaan gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe structuren en expertise die ervoor zorgen dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op een crisis. Het Europarlement vindt dat er onderzoek moet worden ingesteld om te kijken of in de toekomst de werkzaamheden die nu door de Troika worden uitgevoerd kunnen worden overgenomen door het ESM. Ook een toekomstig Europees Monetair Fonds wordt genoemd om eraan te werken dat we voor onze interne Eurozone problemen minder afhankelijk kunnen worden van het IMF. Het Europarlement wil ook dat crisisstructuren een vaste basis krijgen in Europese wetgeving en dat de transparantie, verantwoording en het democratisch gehalte verbeteren.