Crisis in Oekraïne: eensgezinde en volhardende EU nodig

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Tuesday, March 4 2014, 13:44.

 Michiel Servaes - Oekraine2

  • a.userlink { color: #000000; } a.userlink:visited { color: #404040; } a.userlink:hover { color: #7F7F7F; } font[size="1"] { font-size:10px; } font[size="2"] { font-size:13px; } font[size="3"] { font-size:16px; } font[size="4"] { font-size:18px; } font[size="5"] { font-size:24px; } font[size="6"] { font-size:32px; } font[size="7"] { font-size:48px; } .GuestBookMessage { font-family: Trebuchet MS; color: #000000; font-size: 13px; } .GuestBookMessageRow { font-family: Trebuchet MS; color: #000000; font-size: 12px; } .GuestBookHeader { font-family: Trebuchet MS; color: #000000; font-size: 12px; }

     
    alttekst ontbreekt in origineel bericht
    Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)

    alttekst ontbreekt in origineel bericht
    Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)
    alttekst ontbreekt in origineel bericht
    Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)

     
    alttekst ontbreekt in origineel bericht
    Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)

    Crisis in Oekraïne: eensgezinde en volhardende EU nodig

    4 maart 2014

    De ontwikkelingen in Oekraïne zijn de afgelopen week zeer snel gegaan. Het was een week met twee gezichten: terwijl in Kiev een politieke doorbraak plaatsvond -na maandenlange protesten op het Maidan-plein vertrok president Janoekovitsj en trad een interim-regering aan- namen Russische militairen de controle over het schiereiland de Krim over.

    Rusland heeft met de invasie van de Krim de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden. Dat is onacceptabel en in strijd met internationale afspraken. Moskou dient zo spoedig mogelijk zijn militairen terug te trekken. Terecht heeft de internationale gemeenschap de Russische inmenging scherp veroordeeld. Politieke contacten met Rusland, zoals de voorbereidingen voor de G8-top in Sotsji, zijn opgeschort.

    De situatie in Oekraïne vormt een enorme uitdaging voor de Europese Unie. Enerzijds veroordeelt de EU de acties van de Russen en wordt met sancties gedreigd als niet snel gede-escaleerd wordt. Anderzijds houdt de EU de diplomatieke deur op een kier en probeert zo bij te dragen aan het vinden van een politieke oplossing. Een verstandige koers.

    Essentieel is dat de EU de komende dagen eensgezind en doortastend optreedt. We moeten met één mond spreken, ook met andere internationale spelers. Daarnaast is volharding nu van het grootste belang. De Europese dreiging met sancties, waaronder financiële en economische, kan alleen effectief zijn als de sancties substantieel zijn en wanneer deze, als het er op aankomt, ook daadwerkelijk doorgevoerd worden.

    Het is voor Europa, Rusland, maar vooral voor de miljoenen Oekraïners die over hun eigen toekomst willen beslissen, te hopen dat er de komende dagen stappen naar een politieke oplossing worden gezet. Wanneer donderdag de Europese regeringsleiders bijeenkomen, is het moment aangebroken om de balans op te maken en zal de EU duidelijke keuzes moeten maken.