Gemeenten en de EU

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Wednesday, March 5 2014, 3:02.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

Column van 9 februari, 2014

Het afgelopen halfjaar heb ik meermalen geprobeerd een Europa-paragraaf in de diverse gemeentelijke verkiezingsprogramma’s opgenomen te krijgen. Mocht het geen paragraaf zijn, dan toch tenminste enkele zinnen gewijd aan de EU.

Dat is mij niet of nauwelijks gelukt.

Het gaat op 19 maart immers om gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen zijn pas op donderdag 22 mei!

Toch sta je er iedere keer weer van te kijken hoeveel invloed Europa heeft op het dagelijks leven in de diverse Nederlandse gemeenten. Ik noem enkele voorbeelden.

*Werkgelegenheid en export. Iedere gemeente kent bedrijven die exporteren naar de andere 27 lidstaten. Die export zorgt voor werkgelegenheid maar ook administratie, transportstromen en zelfs vervuiling. Toch echt lokale aangelegenheden. Bestrijding van de jeugdwerkloosheid moet op gemeentelijk niveau plaatsvinden, door middel van echte banen. En wat te denken van nieuwe investeringen? Iedere gemeente wil graag nieuwe Europese bedrijven huisvesten.

  • Natura 2000 en de vogel - habitat richtlijn. Deze richtlijnen zijn inmiddels opgenomen in de natuurbeschermingswet. Nu, het behoeft geen betoog dat deze wet het beleid voor ruimtelijke ordening van veel gemeenten mede bepaalt en soms zelfs doorkruist.
  • Subsidies In aansluiting op het vorige punt, veel gemeenten ontvangen subsidie uit de diverse Europese fondsen. En dan gaat het echt niet alleen om natuur. Er zijn subsidies voor omscholing van ontslagen werknemers, projecten stedelijkevernieuwing en veel geld voor research en innovatie. De drie technische Universiteiten weten er over mee te praten.

* Polen, Bulgaren en Roemenen. In veel regio’s sluit de behoefte van de lokale arbeidsmarkt niet aan op het plaatselijke aanbod. Met veel discussie, stoom en kokend water wordt die vraag dan ingevuld met (veelal)goedkope arbeidskrachten uit andere EU landen. En dat betekent helaas, niet alleen oplossingen. De problemen die hier uit voortvloeien, verdringing, huisvesting en overlast leiden echt wel tot discussie is de raad. En wat is dan onze opvatting?

  • Grensregio’s Waar Europa helemaal de gemeentehuizen binnenkomt zijn de grensregio’s en die zijn er meer dan U denkt, wonen en werken over de grens. Bijbehorende (gezondheid ’s) verzekeringen, pensioen portabiliteit, onderwijs, krimpregio’s, allemaal zaken die de burgers rechtstreeks raken en vaak nog niet eenvoudig oplosbaar zijn!

Om nog maar te zwijgen over het Nederlandse drugsbeleid: productie, export, criminaliteit en overlast zijn hier de kernwoorden.

Zouden de nieuwe gemeentebesturen over al deze Europese onderwerpen geen opvattingen nodig hebben?

Wim van de Camp