Amendementen huisvestingswet - Rotterdamwet - huisjesmelkerswet - Main contents
Afgelopen maandag was er een groot wetgevingsdebat over drie wetsvoorstellen inzake woonruimteverdeling en het aanpakken van huisjesmelkerij. Mijn inbreng vind je hier. Bij het debat heb ik ook een groot aantal wijzigingsvoorstellen gedaan, die ik hieronder kort toelicht.
Allereerst mijn amendementen bij de wijziging van de Huisvestingswet
Mijn amd.22 regelt dat er een standaard komt voor de woninginformatie bij het aanbieden (ook op internet) van woonruimte. Het format van deze informatie is op dit moment vrij, waardoor woningaanbod lastig te vergelijken is. In sommige gevallen is er zelfs sprake van regelrechte misleiding van de woningzoekende.
VH 20140306 AMD 32271-22 tvv18
Amd.23 regelt dat een woningzoekende die staat ingeschreven in één gemeente de opgebouwde inschrijfduur kan meenemen bij inschrijving in een andere gemeente. Dat is hard nodig, omdat werklozen tegenwoordig gedwongen worden om 100 kilometer verderop te solliciteren. Het zou dan wel fijn zijn als je in de buurt van je nieuwe baan snel een huis kan vinden.
VH 20140306 AMD 32271-23 tvv21
Amd.24 stelt voortaan een grens aan de bemiddelingskosten voor sociale huurwoningen. Tien jaar geleden kon je als woningzoekende bij vrijwel alle woningcorporaties nog gratis inschrijven. Tegenwoordig betaal je vrijwel altijd inschrijfgeld en daarnaast jaarlijkse verlengingskosten. Het amendement beperkt het inschrijfgeld tot maximaal €50 (geindexeerd) en verbiedt jaarlijkse verlengingskosten.
Amd.25 verplicht alle aanbieders van sociale huurwoningen om voortaan gebruik te maken van één landelijk aanbodsysteem. Je hoeft dan als huurder nog maar één keer in te schrijven. Nu komt het voor dat je zelfs binnen één gemeente bij drie verschillende corporaties moet inschrijven om in aanmerking te komen voor het volledige aanbod aan sociale huurwoningen. Als je ook in de omliggende gemeenten zoekt wordt het nog erger.
Dan de amendementen op de Rotterdamwet-2. Deze wet maakt het onder meer mogelijk om woningzoekenden met een laag inkomen te weren uit “aangewezen wijken”. De periode waarvoor dit was toegestaan was in de Rotterdamwet-1 maximaal 8 jaar, en is nu verlengd naar 20 jaar.