VVD: PAS is bedreiging voor economische ontwikkeling

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, March 7 2014, 2:49.

De Programmatische Aanpak Stikstof is belangrijk om de ontwikkeling van (agrarische) bedrijven en infrastructurele projecten doorgang te laten vinden. De wetsbehandeling van de PAS in de Tweede Kamer ligt nu stil omdat de VVD aanvullende vragen heeft gesteld. VVD Landbouwwoordvoerder Helma Lodders: “Vanuit provincies en bedrijven hoor ik verontrustende geluiden over de beschikbaarheid en de verdeling van de ontwikkelingsruimte voor bedrijven. Daarom heb ik direct aanvullende vragen gesteld aan de Staatssecretaris.”

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is begin 2009 van start gegaan als onderdeel van Natura 2000, met het doel om de vastgelopen vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 weer vlot te trekken. Nieuwe economische activiteiten moeten namelijk een vergunning aanvragen in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. Als de neerslag van de stikstof in een bepaald gebied te hoog is, worden zulke vergunningen niet of zelden verleend. Gebeurt dat wel, dan is zo'n vergunning direct vatbaar voor vernietiging door de rechter. De beschikbaarheid en de verdeling van de ontwikkelingsruimte in een gebied wordt bepaald aan de hand van het rekenmodel Aerius.

Lodders: “Er zijn echter verschillende versies van dit model, waarbij verschillende data gebruikt wordt. Dit heeft tot gevolg dat de beschikbaarheid aan ontwikkelingsruimte veel beperkter is geworden en voor de provincies in het Westen en Brabant betekent dit zelfs dat alle seinen op rood staan: er is geen ruimte voor ontwikkeling! De Haven van Rotterdam kan straks bijvoorbeeld niet meer uitbreiden en de agrarische sector en industrie staan op slot. Ook in Zeeland is geen ontwikkelingsruimte meer omdat daar 70% van de stikstofuitstoot afkomstig is uit Vlaanderen. Hierdoor hebben ook de bedrijven daar geen ruimte meer voor ontwikkeling. Dit is een ramp voor ons bedrijfsleven en de ontwikkeling van onze economie.”

Binnen Europa wordt met verschillende waarden gerekend. Lodders: “In Duitsland wordt gerekend met veel hogere waarden zodat er meer ontwikkelingsruimte is. In Nederland hanteren we hele scherpe normen. Dat betekent dat een bedrijf in bijvoorbeeld Delfszijl geen ruimte heeft om te groeien maar een bedrijf net over de grens wel. Dit verstoort de concurrentie verhoudingen en gaat ten koste van onze Nederlandse bedrijven.”

De VVD wil eerst antwoord van de staatssecretaris voordat het debat verder kan gaan.

7 maart 2014

Voor meer informatie: Persvoorlichter Eva van der Bruggen (06-24095902)