Socialisten klagen, CDA-ers schragen

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, March 7 2014, 4:03.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op 4 maart ging Lambert van Nistelrooij in debat met Europarlementariër, Elisa Ferreira uit Portugal. Ferreira, woordvoerder van de Europese Socialisten in het Europees Parlement (Portugal) voor economisch beleid, klaagt over de EU wegens de bezuinigingen. Zij benadrukt wat er fout ging in Europa. Op geen enkel punt komt zij namens de Socialisten met een toekomstvisie. Zij laat de impulsen voor verder herstel geheel aan de Europese Volks partij (CDA).

Tijdens dit debat, georganiseerd door Euranet, ging Van Nistelrooij in op de kritiek die Ferreira heeft op de Europese bezuinigingen. Het verschil tussen "klagen en schragen" , zoals de afgelopen jaren aanhoudend in Brussel aan de orde was, wordt hier duidelijk. Een goed voorbeeld voor het politieke debat in Nederland.

Dat de verhoudingen scheef liggen komt mede naar voren in het feit dat de Zuid-Europese landen nauwelijks een bijdrage hebben geleverd aan de onderhandelingen over de Europese structuur- en investeringsfondsen voor de periode 2014-2020. Ik heb dit in mijn rol als onderhandelaar over de EU fondsen voor 2014-2020 de afgelopen jaren ervaren: de socialisten verkeren in een shock en verwachten het heil van boven. Ik denk meer aan de mensen, de bedrijven en het Europa van straks. De Zuid- Europeanen leverden geen bijdrage in de onderhandelingen. In de wereldconcurrentie gaat het er de komende jaren vooral om kennis te vertalen in "Made in Europe" en niet in het ophouden van de hand. De economische winnaars zitten in de landen die produceren én exporteren.

Klik hier voor de beelden van het debat.