Bakker Bas: landelijke regels koopzondagen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Sunday, March 9 2014, 2:05.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Topscheidsrechter Bas Nijhuis heeft gisteren - als eigenaar van een bakkerij - bewust een overtreding begaan in een poging landelijke regelgeving rond koopzondagen af te dwingen.

In tal van gemeenten zorgt de nieuwe wetgeving rond openingstijden voor beroering omdat bepaalde winkeliers worden buitengesloten. Door gisteren de deuren van zijn bakkerij te openen, wil Nijhuis het gemeentebestuur van het Twentse Haaksbergen nu terugfluiten.

De gemeente op haar beurt bezint zich op maatregelen tegen de man. Nijhuis zegt zich desnoods op de bon te laten slingeren om op die manier een proefproces uit te lokken. De rechter moet volgens Nijhuis dan maar een oordeel vellen over deze landelijke winkeltijdenwet.

’Bakker Bas’ nam onlangs een plaatselijke bakkerij over en doopte de winkel ’Bi’j Oons’, ’Bij Ons’ in sappig Twents. De ambitieuze bakker dacht met zijn neus in de boter te vallen toen de gemeente aankondigde dat er extra koopzondagen zouden komen, maar kwam bedrogen uit toen bleek dat die slechts gelden voor supermarkten, tuincentra en grootschalige detailhandel. Bakkers, slagers en groenteboeren vallen buiten de boot.

Oneerlijk

Nijhuis laat het er echter niet bij zitten en opende gisteren doelbewust de deuren. „Ik vind dat voor alle middenstanders dezelfde regels moeten worden gehanteerd. Voor Ajax gelden toch ook geen andere spelregels dan pak ’m beet Telstar? Gelijke monniken, gelijke kappen. Op deze manier werk je als lokale overheid oneerlijke concurrentie in de hand.”

Burgemeester Hans Gerritsen zegt zich de onvrede bij Nijhuis te kunnen voorstellen: „Alleen bleek uit onderzoek vooraf dat veel middenstanders niet op een extra koopzondag zitten te wachten. In principe zouden we Nijhuis op de bon kunnen slingeren, maar daar zijn we niet op uit. Vandaar dat we met hem in gesprek gaan. Al hebben ook wij ons te houden aan de vastgestelde richtlijnen.”

Nijhuis: „Wellicht dat een aantal middenstanders hier niet op zit te wachten, maar ik heb ook collega’s gesproken die wel degelijk op zondag open willen. Ik zou zeggen: laat de winkeliers zelf die afweging maken. Ik wil hiermee een statement maken. Vooral in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ook omdat dit in veel meer gemeenten speelt.”

Detailhandel Nederland, de koepelorganisatie waarbij alle 110.000 middenstanders zijn aangesloten, volgt de ’broodoorlog’ in Haaksbergen op de voet. „Deze wetgeving dateert van medio vorig jaar”, aldus woordvoerder Jelger Zee. „De wet bepaalt dat gemeenten zelf mogen beslissen over extra koopzondagen en ook hoe ze die invullen: welke winkels open mogen en welke niet.”

De brancheorganisatie is niet blij met de huidige situatie: „Wij vinden dat voor iedereen dezelfde regels horen te gelden. Wij zien de uitkomsten van een eventueel proefproces met veel belangstelling tegemoet.”

VVD-Kamerlid en Haaksbergenaar Han ten Broeke kocht gisteren broodjes bij Nijhuis: „De VVD vindt dat ondernemers het brood niet uit de mond mag worden gestoten. Wat ons betreft een rode kaart als de gemeenteraad van Haaksbergen dit niet terugdraait.”

Zie ook: Tubantia Landelijke politiek bekommert zich om scheidsrechterbakker

Foto: Eric Brinkhorst Fotografie