Senioren zijn het cement van de samenleving

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, March 10 2014, 3:10.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Actiedag ‘Actief ouder worden’

Diessen - Bijna honderd mensen kwamen vrijdag 28 februari jl. af op de door Europarlementariër Lambert van Nistelrooij in Diessen georganiseerde actiedag ‘Actief ouder worden’. Een duidelijk teken hoe zeer e.e.a. leeft in een samenleving waar in de toekomst één jongere de plaats zal innemen van twee senioren.

De Europese Unie staat voor de besluitvorming over een groot stimuleringsprogramma voor de ontwikkeling van projecten voor senioren. Tijdens de actiedag werden de aanwezigen uitgebreid geïnformeerd, maar nog belangrijker was de mogelijkheid om in debat te gaan. En dat gebeurde volop. Want zoals Frans van Beerendonk, vicevoorzitter KBO Brabant aangaf: “De seniorenmarkt moet eerst bevraagd worden voordat er zaken ontwikkeld worden en niet andersom”. Het Europees Parlement (EP) trekt geld uit voor projecten die het langer thuis wonen van senioren stimuleren. Het programma dat technieken ontwikkelt voor zorg voor senioren zodat zij langer kunnen blijven deelnemen aan de samenleving, heet ‘Ambient Assisted Living’ (AAL) en Van Nistelrooij zet zich hier al jaren voor in. Ook in de periode 2014 - 2020 heeft het Europees Parlement zo’n 700 miljoen euro beschikbaar voor het AAL-programma. “Ik kies ervoor ruimte te creëren voor mensen om solidair met elkaar te kunnen zijn. Om solidariteit niet te begrenzen maar te innoveren. Het allerbelangrijkste is dat we er voor elkaar zijn en elkaar nabij zijn”, zei Lambert van Nistelrooij tijdens de actiedag.

Senioren wegwijs maken

Geluiden als ‘geef ouderen een belangrijke rol in de voorbereidingen van elk seniorenproject’, ‘maak senioren wegwijs in de technische ontwikkelingen en informatievoorzieningen’ en ‘gooi het menselijk seniorenkapitaal niet over de heg’ werden regelmatig gehoord tijdens de actiedag ‘Actief ouder worden’. Ook was er veel aandacht voor glasvezel, want steeds meer dienstverlening aan senioren wordt verleend via het internet en de glasvezelaansluiting. “Zorg op afstand zal dankzij glasvezel een betere invulling krijgen. In het verleden heb ik als Brabantse gedeputeerde mij al ingezet voor de ontwikkeling van het glasvezelnetwerk en nu doe ik dat binnen het Europees Parlement”, zegt Lambert van Nistelrooij. “Veroudering heeft te maken met een grotere behoefte aan zorg en hoe houden we deze zorg betaalbaar? De visie op ouder worden moet veranderen en we moeten onder andere meer aandacht besteden aan valpreventie”, aldus één van de sprekers: Joost van der Vleuten van de Europese Commissie. De Hilvarenbeekse wethouder Peer Verkuijlen gaf aan dat “het voor iedereen belangrijk is maar zéker voor senioren om in een omgeving te leven die jou helpt”. Tijdens deze actiedag was er veel ruimte om samen na te denken over de moeilijkheden waar senioren tegen aanlopen in Nederland én in de Europese Unie. En van die mogelijkheid maakten de bijna honderd aanwezigen, senioren maar ook mensen die betrokken zijn bij woningcorporaties, zorginstellingen, gehandicaptenzorg, zorg- en dienstverlening, cliënt-organisaties, ondernemers in E-health en lokale politici volop gebruik. Duidelijk werd dat de actiedag: ‘Actief ouder worden’ zeker een follow-up verdient. Want ‘senioren zijn het cement van de samenleving’ zo besloot Gijs van Soest, voorzitter van het ‘CDA senioren landelijk’ de actiedag. Meer informatie over de sprekers en het verloop van de actiedag ‘Actief ouder worden’ op 28 februari jl. via: www.lambertvannistelrooij.nl