VVD: Eerste agronetwerkbijeenkomst groot succes!

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, March 13 2014, 2:14.

Op woensdag 12 maart jl. werd op initiatief van de VVD de eerste agronetwerkbijeenkomst gehouden op Campus Wageningen. De drukbezochte bijeenkomst werd georganiseerd door de partijcommissie Landbouw, natuur en Visserij en het landbouwcampagneteam. De middag werd afgesloten door Minister-President Mark Rutte.

Tijdens de bijeenkomst was het woord ten eerste aan voormalig voorzitter van Wageningen Universiteit Aalt Dijkhuizen. In zijn presentatie benadrukte Dijkhuizen het belang van ambitie: alleen door innovatie en ontwikkeling kan Nederland haar koppositie op het gebied van agri en food behouden. Ook riep Dijkhuizen op om trotser en zuiniger te zijn op de Nederlands food & agri sector. In een tijd waar de wereldbevolking groeit van 7 naar 9 miljard mensen en mensen meer te besteden gaan krijgen zal de vraag naar dierlijke eiwitten toenemen. Als bedreiging voor de Nederlandse land- en tuinbouw noemde Dijkhuizen de knellende wet- en regelgeving, onvoldoende financiering voor ondernemers, een niet rationeel begrip over wat duurzaamheid is en gebrek aan ambitie. In reactie op Dijkhuizen spraken directeur Food & Agri van de Rabobank Ruud Huirne en LTO Noord voorzitter Siem Jan Schenk over de verschillende uitdagingen waar de sector in 2014 voor staat. Onder leiding van moderator Kamran Ullah werden de presentaties van de verschillende gastsprekers afgewisseld met vragen uit de zaal.

De bijeenkomst werd afgesloten door de Minister-President, die lovende woorden sprak over de sector. Rutte roemde de sector niet alleen om haar innovatiekracht maar ook om de essentiële bijdrage die zij levert aan het economisch herstel van de BV Nederland. Tijdens de discussie met de zaal kwam een tal van actuele vraagstukken aan bod zoals de regeldruk, de Programmatische Aanpak Stikstof en de ganzenproblematiek.

VVD-landbouwwoordvoerder Helma Lodders kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst: “Fantastisch dat de opkomt zo hoog was! De Nederlandse land- en tuinbouw is een belangrijke sector voor Nederland. De sector is goed voor 10% van de banen en afgelopen jaar liet de sector een groei zien van 5%. In een tijd waarin Nederland in een crisis verkeerd is dat een heel mooi resultaat. Ik herken de bedreigingen die Dijkhuizen schetst. Dat is de reden waarom ik me blijf inzetten om de knellende wet- en regelgeving te verminderen en het debat in de Kamer te voeren op basis van feiten, om zo te werken aan de ambitie van de VVD om eerste voedselexporteur van de wereld te worden.”

Lodders heeft aangekondigd dat de agronetwerkbijeenkomst voortaan twee keer per jaar zal worden gehouden.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders