Nieuw Worldlog Marianne Thieme - Main contents
We hebben enerverende en mooie weken achter de rug met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdag 19 maart was het zover: Nederland ging naar de stembus. Wij hebben 100% winst geboekt: van een PvdD-vertegenwoordiging in zes gemeenten zijn we nu vertegenwoordigd in 12 gemeenten! In Amsterdam, Leiden, Den Haag, Pijnacker-Nootdorp, Gouda, Rotterdam, Utrecht, Buren, Arnhem, Apeldoorn, Groningen en Vlagtwedde hebben we een zetel behaald. In Vlagtwedde zijn we even groot als de VVD en in Amsterdam hebben we meer stemmen binnengehaald dan het CDA
Het resultaat van deze verkiezingen laat een enorme groei zien in het aantal kiezers dat vast wil houden aan zijn idealen. In de zes gemeenten waar we al in de gemeenteraad zaten, hebben we heel veel meer stemmen binnengehaald dan de vorige keer. Dit betekent dat we een groeiend aantal mensen weten te bereiken die niet kiezen voor de korte-termijn mensenbelangen, maar mededogen en duurzaamheid centraal stellen. We staan in landelijke prognose trouwens ook op 50 procent winst ten opzichte van de verkiezingen in 2012.
Alle actieve leden in de 12 gemeenten, alle lijsttrekkers en het partijbureau van de Partij voor de Dieren in Amsterdam: van harte gefeliciteerd en heel veel dank voor al jullie inzet!
En natuurlijk wil ik alle kiezers in de 12 gemeenten bedanken voor hun stem op de enige partij die niet uitgaat van de kortetermijnbelangen van de eigen soort!
Ook mooi nieuws uit de Tweede Kamer. Er komt een verbod op het gebruik van zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit gif is gevaarlijk voor bijen en andere bestuivers zoals hommels en draagt bij aan de massale bijensterfte. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter ons voor een nationaal moratorium op het gebruik van dit bijengif in de landbouw en voor verkoop aan particulieren.
Neonicotinoïden zijn relatief nieuwe landbouwgiffen die een desastreus effect hebben op de bij. Zo is deze stof duizenden keren giftiger dan DDT. Wij strijden daarom al jaren tegen de neonicotinoïden. Begin 2013 schaarde een Kamermeerderheid zich achter een motie van Esther Ouwehand voor een Europees verbod op dit landbouwgif. Mede dankzij deze motie wordt het gebruik van drie soorten neonicotinoïden in de EU inmiddels aan banden gelegd. De Europese maatregelen laten echter het grootste deel van het neonicotinoïden-gebruik ongemoeid: maar liefst 80% blijft in Nederland buiten schot. Dat terwijl ons land in de top-3 staat van landen met het hoogste gifgebruik in de landbouw en de bijensterfte hier uitzonderlijk hoog is!
Ik heb deze week Kamervragen gesteld over door jagersclubs (WBE’s) georganiseerde ‘kraaiendag’ in Drachten. Jagers worden in een pamflet uitgedaagd zoveel mogelijk levende kraaien en kauwen uit de lucht te schieten en zo “ mooie prijzen” te winnen.
Kraai en kauw staan op de ‘landelijke vrijstellingslijst’, wat inhoudt dat de grondgebruiker beide diersoorten gedurende het gehele jaar op zijn gronden mag “bestrijden” ingeval van aangetoonde belangrijke schade. Dit laatste wordt bijna nooit onafhankelijk aangetoond. Het is een gotspe dat jagers rücksichtslos in de broedtijd vogels uit de lucht mogen knallen en daar ook nog eens een wedstrijdje van maken. Met dit soort praktijken wordt weer eens aangetoond dat natuurbeheer niet in handen moet worden gelegd van hobbyisten met een geweer.
Gelukkig is de kraaiendag in Drachten afgeblazen naar aanleiding van mijn Kamervragen. Mooi!
We staan aan de vooravond van de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen. Ik heb begrepen dat de partijen voor de dieren in Spanje, Portugal, Duitsland en Engeland ook meedoen aan de verkiezingen. De opmars van de Partij voor de Dieren in Europa is niet te stuiten!
Groet,
Marianne