Maximum aan salaris Europese topambtenaar

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Sunday, March 30 2014, 13:35.

Er moet een einde komen aan exorbitante salarissen van ambtenaren van de Europese Unie. De hoge beloningen zijn de Partij van de Arbeid een doorn in het oog. In een tijd waarin mensen, ondernemers, bedrijven en talloze andere organisaties de broekriem aan moeten trekken, moet dit ook gelden voor Europese instellingen.

De PvdA wil een Europa dat het vertrouwen van mensen herwint. Een Europa dat er is voor mensen en niet voor markten. Daarbij hoort een Brussel dat zich sober en dienstbaar opstelt. De salarissen van Europese topambtenaren moeten dus drastisch omlaag. Daarom wil de PvdA dat er een Europese norm komt om topsalarissen van ambtenaren in Europese instellingen te maximeren.

De meest verdienende Europese topambtenaar zou nooit meer mogen verdienen dan 10 keer het minimum salaris van de laagstverdienende medewerker in de Europese instellingen, bijvoorbeeld de schoonmakers. Dat zou neerkomen op een brutosalaris van maximaal 190.000 euro, nog steeds een vorstelijk bedrag. Met dit voorstel komen de bovenste twee salarisschalen te verdwijnen. Ook moet er een einde komen aan allerlei toelages, zoals bijvoorbeeld de huishoud-toelage en de expat-toelage voor ambtenaren in Brussel. Een ingreep die zeker in deze lastige tijden meer dan billijk is.

In het kabinet werkt de PvdA hard aan een eerlijke verdeling van de crisis, waarbij de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen. Zo worden onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de bonussen in de financiële sector gemaximeerd. Onder leiding van minister Ronald Plasterk zijn de topinkomens in de (semi-)publieke sector aan banden gelegd. Plasterk werkt aan verdere aanscherping van de Wet Normering Topinkomens zodat niemand in de (semi)publieke sector nog meer verdient dan een minister. Deze norm verdient navolging in Europa.

Uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 3.000 ambtenaren van de Europese Unie zijn die bruto meer verdienen dan onze minister-president. Netto zijn het er veel meer dan 3.000, maar hoeveel meer is onduidelijk. Dit komt mede doordat het nettosalaris grotendeels afhankelijk is van persoonsgebonden toelagen. Zo is er een huishoud-toelage, een expat-toelage en nog een schoolgaande-kinderen-toelage. Wanneer Europa van haar lidstaten vraagt bescheiden te zijn en de begroting op orde te brengen, is zij zelf ook verplicht sober om te gaan met belastinggeld.

De PvdA is groot voorstander van Europa. Maar wel een Europa dat weer een bondgenoot is van mensen. Waar de zorgen van mensen prioriteit hebben. Een Europa dat realiteitszin en solidariteit in haar haarvaten en vezels heeft zitten. Nederland kent een grote historie als handelsland en exporteur. Laat deze norm voor EU-salarissen ons volgende exportproduct worden.