Meer Trots op Nederland - Main contents
Dit blog wordt een pleidooi voor meer Trots op Nederland. En dan bedoel ik per se niet voor meer zetels in raad, Staten of Kamer voor de partij van Rita Verdonk. Ik bedoel: iets meer oog voor onze verworvenheden. Meer waardering voor de positieve kanten van onze samenleving, de zaakjes die we wel op orde hebben, het besef dat we in een van de beste landen ter wereld wonen. Het kan geen kwaad om je vertrouwde omgeving af en toe eens achter je te laten en je grenzen - letterlijk - te verleggen. Het biedt een ander perspectief; van een afstand zie je de zaken beter dan wanneer je er middenin staat.
Afgelopen week bracht ik een paar dagen door in China om de samenwerking met dat land te intensiveren. China is om verschillende redenen zeer geïnteresseerd in Nederland. Mooi voorbeeld is het mbo: het land telt 13.600 mbo-scholen, waar 39 miljoen leerlingen worden opgeleid. Dat zijn er veel te weinig. China zit te springen om vaklui maar jongeren gaan liever naar de universiteit. Daar komt bovenop dat de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt belabberd is. Daarom wil China graag van ons leren, want wij hebben dat wel goed geregeld. China is met die opvatting geen uitzondering. Volgens de EU is ons mbo-stelsel zelfs een van de vier stelsels dat het etiket ' wereldklasse' mag dragen.
In Nederland heeft het mbo een matige reputatie maar internationaal staat het er dus gewoon goed op. Best iets om trots op te zijn. Ander voorbeeld is de overeenkomst die ik afsloot over cultuur. China wil graag met onze musea en onze filmmakers en -producenten samenwerken. De cultuursector daar maakt een onstuimige groei door, musea en bioscopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Jaarlijks openen 100 musea en dagelijks 10 bioscoopzaken de deuren. Daar moet wel iets te zien zijn. Dus kloppen de Chinezen bij ons aan, voor onze collecties, onze expertise op het gebied van museummanagement en voor onze films. Met de afspraken krijgen Nederlandse films voorrang op de Chinese markt. Dat betekent in feite dat ons land toetreedt tot een select groepje grote filmlanden als Engeland, Duitsland en Italië dat vergelijkbare afspraken heeft met China. Best iets om trots op te zijn.
Onderstaande foto is ook iets om trots op te zijn: het gebouw dat je ziet is de CCTV-toren van Rem Koolhaas. Een indrukwekkend staaltje Dutch design. Op de foto is het onbewolkt, er staat niks in brand en er hangt ook geen mist. Dit is de smog van Beijing, en indirect hebben we daar nog een reden om trots te zijn op Nederland. Die reden is Daan Roosegaarde. Hij was afgelopen week ook in Beijing om zijn smogproject een stap verder te brengen. Roosegaarde heeft een procedé ontwikkeld waarmee hij roetdeeltjes uit de lucht kan trekken. De smog lost daardoor op. De stad Beijing heeft serieus belangstelling voor het procedé en wil met Roosegaarde in zee. De eerste stap is de lucht boven een park smog vrij te maken. Als het lukt is dat natuurlijk spectaculair en best iets om trots op te zijn.
Nederland is niet af en niet alles is hier per se ook beter dan in China. (Het percentage vrouwelijke hoogleraren bijvoorbeeld ligt daar veel hoger dan bij ons.) Het is wel goed om alles in perspectief te blijven zien en een beetje Trots op Nederland mag soms best.
CCTV toren van Rem Koolhaas