Radiocolumn maart: Samen verder

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, April 2 2014, 1:13.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

De uitlatingen van Wilders op de verkiezingsavond van de gemeenteraadsverkiezingen heeft veel mensen opgeschrikt. Ook in Brabant. De roep om minder Marokkanen in Nederland is een voorzet voor de campagne van de PVV voor de Europese Verkiezingen, is mijn conclusie. Racisme en uitsluiting schaden de Brabantse belangen. Ik kies daarom voor de Brabantse aanpak via samenwerking.

De actie van Wilders zie ik als een poging om in Europa een hoofdrol te spelen in het ultrarechtse en nationalistisch blok. De uitsluiting van een hele etnische bevolkingsgroep, in dit geval de Marokkanen, neemt elke nuance weg en is ronduit racistisch. Ook voor veel van zijn eigen achterban ging dit te ver. Alle huidige PVV-vertegenwoordigers in het Europees Parlement hebben aangegeven na 22 mei niet verder te willen gaan.

Ik kiest zelf voor dialoog én de strakke hand. Regelmatig heb ik gesprekken met Marokkaanse ondernemers en jongeren. Mijn conclusie daaruit is, dat ze het goede doen in Nederland. Vorig jaar bezocht ik met een aantal van hen Marokko en constateerde dat er actief gewerkt wordt aan democratisering. Natuurlijk zijn er in Nederland problemen met Marokkaanse jongeren. Zij die de wet overtreden, moeten streng worden aangepakt. Ik steun een strak migratiebeleid, maar dan wel in de geest van samenwerking.

Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen zal ik dit onderwerp niet uit de weg gaan. Europa gaat over de rechten van alle Europese burgers. Daarom is het goed er over te praten en positie te kiezen. Ik wil de vinger leggen op plekken, waar het niet goed gaat. Maar we moeten niet met de rug naar bevolkingsgroepen gaan staan.

Door de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers krabbelt de Brabantse economie op uit de crisis. Ik werk daar van harte aan mee. Volgens mij past daarin niet de roep tot uitsluiting. Dit schaadt de Brabantse belangen en dient daarom weersproken te worden.

Hier kan u het radio-fragment beluisteren en de basistekst van het fragment lezen:

• Beluister: Radiocolumn 30 maart 2014

• Bekijk: Basistekst radiocolumn 30 maart 2014